Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Egenintresset lyser genom

Annons

Det är fascinerande att ta del av Svensk Näringslivs argument för sänkta lägstalöner. Man säger att: ”man vill ge möjlighet för unga att få jobb”. Det låter ju oundvikligt positivt. Men tyvärr är jag ganska övertygad om att skälen att sänka lönerna för bla ungdomar utgår ifrån att Svensk Näringsliv vill öka vinsterna för sina medlemsföretag – men det argumentet går inte hem i stugorna, därför denna omskrivning. Kan man använda sig av positiva bilder i sina argument så är det enklare. Oavsett om det är sant eller inte. Upprepar man en osanning tillräckligt många gånger börjar folk tro på det.
För några år sedan sänkte Alliansregeringen arbetsgivaravgifterna för ungdomar – med motiveringen att skapa jobb för unga. Hur har det gått då? Ska man vara snäll kan man säga det gick sådär – det finns nämligen inga som helst belägg för att fler unga har fått jobb – ungdomsarbetslösheten är i stort sett oförändrat sedan 2006. Men några tiotals miljarder försvann ned i fickorna på arbetsgivarna.
Senaste exemplet är regeringens förslag om sänkt restaurangmoms. Alliansens argument: ”det ska ge fler unga jobb”, känns mest som en deja-vu-upplevelse. Branschorganisationerna hängde på i argumentationen direkt – ”fler jobb åt unga”. Ytterligare argument är att: ”man får möjlighet att sänka restaurangpriserna”…. Seriöst – hur många tror att en sänkning av momsen med några procent kommer att leda till sänkta priser??? Nej, i bästa fall blir det några miljarder rakt ned i företagens fickor.
Svensk Näringsliv säger också: ”man måste sänka trösklarna in på arbetsmarknaden”. Som om att sådana trösklar finns – allt som behövs för att anställa är ett skriftligt avtal mellan arbetsgivare och arbetstagare, sen är det klart – det finns tom blanketter med förtryckta rutor – bara att fylla/kryssa i. Det som finns i LAS är trösklar UR arbetsmarknaden – alltså regler för hur och varför företag får säga upp eller avskeda personal. Återigen ger man sken av att man vill hjälpa de som mest behöver det – när man i verkligheten vill skapa bättre förutsättningar för sina medlemsföretag att skapa större vinster.
Nu stundar en ny avtalsrörelse. I den förra var det krisläge som orsakade återhållsamhet från facken – ”inga löneökningar” var budet från Svensk Näringsliv. Detta trots att det under en efterfrågekris är viktigt att hålla löneökningarna uppe för att inte arbetslösheten ska öka än mer (hålla hjulen igång). Inför denna avtalsrörelse har ekonomin återhämtat sig och nu kan vi läsa de ledande från Svensk Näringsliv argumentera för låga löneökningar – och även denna gång är det för ekonomins och sysselsättningens skull.
Vi har dock genom historien lärt oss att låga löneökningar för LO-kollektivet inte leder till någon ökad sysselsättning, utan endast till löneglidning, högre bonusar och större vinstutdelningar för dem som redan har det bra ställt.
Som sagt – egenintresset lyser genom.

Poul-Erik Jensen
Ombudsman, Handelsanställdas Förbund avd. 26 Gävleborg

Mer läsning

Annons