Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Egoismen vann matchen

Annons

Matchen mellan Solidaritet och Egoism slutade med storseger för de egoistiska. Och förpassade Solidaritet till en lägre division...Så kan en rubrik från ett idrottsreportage börja De flesta förstår sig på idrott i synnerhet lagidrott. Alla lag behöver olika lagdelar. Oavsett vad man har för funktion i laget så betyder alla lika mycket. Det finns en plats för alla! Ibland kan anfall vara bästa försvar, men i längden håller det inte, när försvaret är försvagat att de inte förstår vilken roll man har på planen. Det som styr det Solidariska laget är de värderingar som bärs av ?Alla människors lika Värde? utifrån ett Arbetarrörelseperspektiv att alla betyder lika mycket, men att olikheter berikar.Vi skall inte för den minsta stund tro att det Egoistiska laget inte bygger på solidaritet, men de gör det utifrån helt andra värderingar. Det Solidariska laget och dess värderingar som skall bära en hel säsong. En säsong som skall vara mer än fyra år. För att laget skall klara sig krävs träning/utbildning.
Vi skall utbilda- så att vi kan stå upp för en välfärdsmodell som bygger på allmänintresse. Vi skall ha en strategi mot egoisternas vinstintresse. - vi skall ha en bostadsmarknad som bygger på en social bostadspolitik, där bostaden är en social rättighet. Vi skall kämpa ner de som företräder marknadshyrornas svarta skugga, där några kanske måste byta bostad.- skall vi satsa på livslångt lärande eller sortera ut de studiesvaga. Valet ska vara enkelt det skall tränas/utbildas till att förstå att kunskap är en investering och en rättighet för hela livet.
- mellan ett pensionssystem som ger alla ekonomisk trygghet eller mer privata försäkringslösningar, så skall vi förstå att det är den gemensamma modellen som skall vara vägledande. - ett gemensamt ägande av naturtillgångar, sjukhus osv som byggts upp i årtionden, får konsekvenser när de säljs ut, privatiseras.
Vår strategi är att det skall ägas tillsammans. - att företräda anställdas ställning på arbetsplatsen innebär det att skall investeras i attraktiva arbetsmiljöer. Där människans fysiska och psykiska förutsättningar tillgodoses.
Arbetsmarknadslagstiftningen skall verka för mer inflytande på arbetsplatserna.
Arbetsplatser med egoisternas, stressiga, farliga och otrygga arbetsplatser, skall elimineras. Det skall finnas en strategi för hur det skall vara. ? i valet av vad fullsysselsättning mot hög arbetslöshet, så skall strategin vara rätten till arbete för alla. Detta är några delar vad som behövs för att kunna bygga ett vinnande lag. Till detta behövs en bra tränare/studieorganistör som har den pedagogiska förmåga att delge lagdelarna sina kunskaper så att de får utbyta erfarenheter mellan varandra så att de blir ett vinnande lag.
Lagledarens/valberedningens roll att bli avgörande för hur laget skall sammansvetsas, att pusha tränaren till att ge de olika lagdelarna mer och bättre kunskap. Det skall finnas en lagkapten/ordförande som vet hur en match skall spelas och som skall företräda laget i olika sammanhang. Varje lagdel ska på något sätt ha en toppspelare som tar första klivet fram eller tillbaka, beroende på om det finns stöd från de andra i laget. Samverkan är viktigt för hela laget. Vid varje match finns det olika sorters åskådare, aktiva supporters, domare och huliganer. Aktiva supportrar är de som aktivt tar del av hur laget fungerar. Domarna, de som bara går någon gång på en match(vart fjärdeår), för det ha man alltid gjort. Det gäller här att ha domarna på sin sida vid just detta tillfälle. Här gäller det för hela laget att se till att dessa domare blir aktiva supporters, som på något sätt vill vara delaktiga. De finns naturligtvis huliganer som på alla sätt och vis vill förstöra detta lags uppbyggnad. Dom vill inte gärna synas, de har sina förtäckta företrädare på den andra sidan. Idag spelar inte detta Solidaritets lag i högsta divisionen. Vi måste se till att laget tar sig upp till nivå där social demokrati är en förening mellan känsla och vetskap, mellan hjärta och hjärna.
Åke Dansk
Studieorganisatör IF Metall Västra Gästrikland

Mer läsning

Annons