Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ekenbergs boktips inför julen

Kulturredaktionen har valt ut sina favoritböcker. Här är årets klapptips från kulturskribent Kristian Ekenberg.

”Lärdomar – personliga och politiska” av Ingvar Carlsson (Norstedts)

Förra statsministern Ingvar Carlsson blickar tillbaka på sin tid i politiken. Han berättar med varm, avskalad och lite torr röst om resan från arbetargrabb till landets ledare. Men ordet klassresa har han aldrig gillat. En klok bok för alla, inte bara för dem som funderar på ett liv som politiker.

”Glupahungern” av Andrea Lundgren (Natur och Kultur)

”Glupahungern” är en släktkrönika som luktar skog och smakar som friskt bäckvatten. En roman som ligger nära sagan i tilltalet om tysta människor i norr, i skogens djup, som sällan får en röst. En ung romanförfattare som har något som inte kan läras ut på skrivarutbildningar.

”Låt inte den här stan plåga livet ur dig, Mona” av Anneli Jordahl (Norstedts)

Anneli Jordahl skriver om en ung flicka, kanske hennes egen mor, som åker till stan för att arbeta som barnflicka i hopp om ett bättre liv. Hon drömmer om att få dansa. Jordahl fortsätter att gräva i klasserfarenheten och gör det fenomenalt. En melankolisk betraktelse över små drömmar.

”Jaktlycka” av Anna-Karin Palm (Bonniers)

Noveller med kvinnans kropp i fokus. Anna-Karin Palm skriver sinnligt och stryker på sin prosa som hudkräm. Sinnena skärps av att läsa henne. Novellen om ett gammalt par som ligger med varandra för kanske sista gången före döden är vacker. Dock: Varning för mansporträtten!

”Söder om helvetet” av Thomas Engström (Bonniers)

Thomas Engström är kanske det mest underhållande inom svensk spänningslitteratur som går att läsa just nu. Hans huvudperson Ludwig Licht ger sig i denna andra bok i serien in i högerextremismens håla. Jan Guillous gamla Hamilton-romaner ter sig i jämförelse vara skrivna med gammelfarfars dåliga hjärta i beaktande.

"Den andra kvinnan" av Therese Bohman (Norstedts)

Ung kvinna ur arbetarklassen med bildningsambitioner inleder ett förhållande med en medelålders läkare. Låter som en klyschig damtidningsintrig, men Therese Bohmans språk och psykologiska insikter gör "Den andra kvinnan" till en av årets bästa läsupplevelser. Stämning som hos Hjalmar Söderberg.

"Gränsbrytarna" av Erik de la Reguera (Norstedts)

Journalisten Erik de la Reguera följer i migrationens spår och skriver om en av vår tids största politiska frågor. Han ger en historisk förståelse av vad migrationen har betytt för hur världen ser ut i dag, men har också gjort reporterjobbet på vägarna och träffat de människor som lämnar sina hem i jakten på ett bättre liv.

"Och natten viskade Annabel Lee" av Bruno K Öijer (Wahlström och Widstrand)

Poeten Bruno K Öijer gav ut en ny diktsamling i år – och fyllde Gävle teater med en entusiastisk publik. Poeten var mer politisk i sina nya dikter och skrev argt om dumheten i samhället. Med dessa dikter befäster Bruno K Öijer sin position som en av den svenska poesins oumbärliga röster.

"Elva sorters ensamhet" av Richard Yates (Norstedts)

Världens sorgligaste författare, kallade vi honom i rubriken till vår recension. Novellsamlingen är klassisk Yates, om än i kortare format. Själsligt ensamma och olyckliga människor i storstadsmiljö. Inte lika bra som de romaner som redan har översatts, men Richard Yates är en författare som alltid är värd att läsa.

"Den som jag trodde skulle göra mig lycklig" av Christina Wahldén (Norstedts)

En kärlekshistoria mellan Carl von Linnés äldsta dotter Lisa Stina och hans favoritelev Daniel Solander. De får aldrig varandra, och det är främst Lisa Stinas sorg när hon går hemma på gården, medan Daniel reser över världen, som berör i denna vackra och melankoliska roman.