Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ekologisk odling levererar grönsaker till lyxkrog i Stockholm

När Lotta besökte Nepal för att vandra i bergen träffade hon Ram som fick vara hennes vandringsguide. Men kärleken gjorde att deras vandring fortsatte hela vägen till Sverige. I dag, 20 år senare, har Ram tagit med sina rötter som grönsaksodlare i Nepal till att bli en framgångsrik odlare i Sverige.

På Ram Sen Thakuris gård i Böle utanför Ockelbo odlas nästan 150 olika grödor. Och mångfalden var en av de första anledningarna att Ram började odla då han flyttade till Sverige.

– Då jag flyttade hit 1994 fanns det knappt chili i Sverige. I Nepal äter man mycket stark mat så jag var tvungen att odla min egen chili, säger Ram.

Ram har nu bott i Sverige i 20 år. För tre år sedan köpte han och frun Lotta ett hus i Böle och det var då odlingen fick fart på riktigt. Numera sår han 50 till 60 tusen plantor varje år. på plantaget hittas alla sorters zucchini, tolv olika sorters bönor, flera sorters kål och mycket mer. Ram brinner för att odla och jobbet tar ofta upp större delen av hans vakna tid. Vissa dagar jobbar Ram så mycket som 20 timmar.

– Ibland måste man jobba. Om man har något att göra så är det bara att göra det. Vissa gånger har man bara två veckor på sig att sätta en gröda, säger han.

– Det händer att jag hinner med lite semester även på sommaren. Mina barn brukar komma och hjälpa mig med skörden för att jag ska ha tid att hinna åka iväg och fiska med dem, säger han.

Grönsakerna som odlas varje år levereras till flera lokala handlare. Men Ram har även en speciell kund att vara stolt över, lyxkrogen Esperanto i Stockholm som vunnit pris som Sveriges bästa restaurang två år i rad. Att leverera till en finrestaurang ställer höga krav på hur grönsakerna är odlade. Bland annat använder Ram helt ekologiskt bekämpningsmedel.

Ram går runt odlingen och plockar upp flera sorters grönsaker för att visa. Han plockar upp något som ser ut som en minimal version av en rödbeta.

– Den här vill Esperanto ha. De vill bara ha de minsta, säger han och skär ett snitt i den för att visa färgen på insidan.

Ram har själv inte funderat så mycket på varför Esperanto vill ha just hans grönsaker. Men han slänger iväg en gissning på att det handlar om hög kvalité.

Sayan Isaksson är ägare till Esperanto och för honom råder det inga tvivel varför Ram är så bra odlare.

– Han vet vilket jobb det krävs helt enkelt. Han håller en hög kvalité, säger han.

Sayan är även inspirerad av Ram som person.

– Jag gillar hans historia. Sen tycker jag det är coolt hur han brinner för det ekologiska odlandet, säger han.

I våras fick krogen för andra året i rad det åtråvärda priset som landets bästa restaurang av White Guide. Något som han i förlängningen även har sina leverantörer att tacka för.

– Våra leverantörer betyder allt. Vill man ha den bästa maten så måste man börja med de bästa råvarorna, säger Sayan.

Ram har odlat så länge han kan minnas. I Nepal hade Rams familj en självhushållande gård och vid tre års ålder började Ram hjälpa till i odlingarna själv. I det bergiga Nepal jobbade han som vandringsguide och visade runt turister från hela världen i de många lederna runt om i landet.

– Det brukade komma folk från hela världen. Men mest från Europa, säger han.

1992 reste Rams nuvarande fru Lotta för att vandra i bergen. Kärleken var så stark att han senare skulle lämna Nepal för Sverige men han erkänner samtidigt att det inte var okomplicerat från början.

– Jag hade ju ett jobb att sköta. Då kan man inte gå runt och bli kär i vem som helst, säger han.

Direkt efter att han hade varit guide till Lotta separerade dem då han skulle iväg längst en annan led. Men då Ram kom tillbaka hade Lotta och hennes vänner väntat kvar. Året efter besökte Ram Sverige och 1994 flyttade han till Ockelbo som vart hemstad sedan dess. Men han säger att de aldrig riktigt bestämde sig. Det var mer något som bara blev. I dag trivs Ram väldigt bra i Sverige och utökar sin odling varje år.

– Nytt för i år är den här runda, gula zucchinin, säger Ram och visar mig en grönsak jag inte sett förut.

På vintrarna ägnar sig Ram åt at baka och sälja bröd. Men han drömmer även om att utöka odlingsarbetet till vintertid.

– Jag har gått en kurs i förädling i Östersund. Då fick jag lära mig göra inläggningar av grönsaker så man kan äta dem året runt, säger han.

Att odla i Sverige skiljer sig mycket från Nepal. i Nepal använder de sig av så kallad terrassodling vilket kräver mycket mer arbete. Det Ram gillar mest med Sverige är somrarna men har inget emot de andra årstiderna.

– Då jag först kom hit var det november och kallt och jävligt. Det är härligt på somrarna då det är 30 grader. Det gör inget för mig. Men jag gillar även att det är tydlig skillnad på årstiderna här, säger han.

Bredvid odlingen har Ram och Lotta ett stort hus som de håller på att måla om. Utanför huset sitter en kanin i en bur. En lycklig kanin som får knapra på färska ekologiska grönsaker. Samma grönsaker som levereras till en lyxkrog i Stockholm.