Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dyraste fetan är godast

/
 • Fetaost är ett populärt inslag i somriga sallader.  Foto: Shutterstock.com
 • Som accentsmak till vattenmelon kommer fetaostens syrlighet till sin fulla rätt.  Foto: Erik Mårtensson/TT
 • I foliepaket i ugnen blir fetan mjuk och krämig.  Foto: Leif R Jansson/TT
 • Alexandra Pascalidou kan sin fetaost, hon har ätit den sedan barnsben i hemlandet Grekland.  Foto: Björn Dalin

Lagom krämig och syrlig – så smakar vinnaren i vårt test av fetaost. Flera billiga varianter får höga betyg, men det är den dyraste osten som tar hem vinsten.
– Svenskarnas förhållande till fetaost är kärleksfullt, säger journalisten Alexandra Pascalidou, som har skrivit en grekisk kokbok.

Annons

Salt som Egeiska havet och vit som Kykladernas sockerbitshus – så ska en fin fetaost vara enligt journalisten och författaren Alexandra Pascalidou, som har skrivit kokboken "Min stora feta grekiska kokbok".

– Fetaost är mitt kulturarv. Min mormor serverade den alltid med vattenmelon. Jag hatade det som barn, men i dag älskar jag det, säger hon.

En god fetaost ska vara mjuk och hård på en och samma gång, menar Alexandra Pascalidou.

– En dålig feta håller inte riktigt ihop, utan smular lätt sönder.

Alexandra Pascalidou tycker att svenskarna har ett kärleksfullt förhållande till fetaost – och det märks även i vårt smaktest. Inte en enda ost får underkänt av testpanelen.

Kilopriset på de testade ostarna varierar mellan 112,66 kronor och 210 kronor. Och i det här fallet vinner den dyraste – Fontanas handgjorda fetaost Lesvos får högst betyg av panelen.

Men därmed inte sagt att de billigare sorterna är uträknade. Både Icas och Coops egna fetaostar får bra betyg. Den allra billigaste osten av de testade sorterna däremot, av märket Garant, får dela jumboplatsen med Dodonis fetaost. Två av tungviktarna på fetaostmarknaden, Zeta och Fontana original, får mediokra betyg av testarna.

– Fetaosten har en mängd användningsområden – från sallader och röror till kött och fisk. Eller som accentsmak till jordgubbar eller vattenmelon. Alexandra Pascalidou äter helst sin fetaost friterad i förrätten saganaki, eller bakad i ugnen i aluminiumfoliepaket med tomat och chili.

Utbudet i Sverige är begränsat, tycker Alexandra Pascalidou, även om nya sorter börjar dyka upp.

– Jag älskar hemmagjorda fetaostar som jag hittar i bergsbyar i Grekland, men nu börjar det även dyka upp bra märken på den svenska marknaden, säger hon.

Anna Bratt/Wiseguide/TT

Mer läsning

Annons