Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bär lätt och rätt på ryggen

När du ska ge dig ut på kortare vandringsturer är en liten packning mellan 20-35 liter det rätta valet. En bekväm och funktionell ryggsäck gör utflykten mer behaglig, men se till att du inte betalar för funktioner som du inte behöver.

Annons

Arcteryx Bora är testets dyraste modell och det råder ingen tvekan om att det också är en av de bästa när det kommer till kvalitet, funktioner och bärsystem. Här finns avancerade funktioner för friluftsmänniskor med höga krav, men säckar av den här typen blir framför allt prisvärda när de används i rätt sammanhang. Även testvinnaren Ferrino X.M.T är en avancerad säck för bistra klimat, men dess användningsområde är bredare tack vare ett smidigt format, lägre vikt och blixtlåsfritt förslutningssystem.

Samtliga ryggsäckar i testet är förberedda för vätskesystem och utsmyckade med diverse fack, fickor, remmar och spännen. Alla modellerna får godkänt och kostar från 750 till 1 800 kronor. Bland testets ”billiga” modeller imponerar nylonsäcken Ion från North Face med en hög komfort och en smidighet som gör att den passar extra bra till aktiviteter med mycket rörelse. Synd att avbärarbältet runt höften inte kan plockas bort. Fjällrävens Campus Tech har ett av testets mest bekväma bärsystem, men kvalitetsintrycket är inte riktigt lika högt som hos exempelvis Haglöfs Tight Evo, Lundhag Grid och Bergans Backcountry Guide. Haglöfs är för övrigt en väska med ett brett användningsområde och Bergans Backcountry Guide har en genomtänkt lösning med en ryggpanel som kan öppnas fullt ut vid packning. Lundhags har ett bra pris i sammanhanget, men bärkomforten är inte helt optimal på grund av något obekväma axelremmar. Detsamma gäller North Face Terra som lider av ett för stumt bärsystem.

Valet av säck är precis som ett klädesplagg högst individuellt och man bör därför ta hänsyn till längd och kroppsform. Det viktigaste är ryggsäckens bärsystem och passform. Om säcken sitter obekvämt spelar det ingen roll hur bra den är för övrigt. Testa gärna ryggsäcken i butik med packning för att få en verklig uppfattning om hur den känns kring axlar, rygg och höfter. Detaljer som fack, remmar och spännen är också av betydelse. Vid omväxlande väder vill man snabbt och enkelt kunna plocka upp regnkläder från ett lättillgängligt fack. För många remmar eller felplacerade fack kan dock bli till en nackdel om de sitter i vägen och försvårar tillgången till huvudfacket. Slutligen bör du investera i en ryggsäck som passar till rätt användningsområde. Annars är risken att du betalar för extrafunktioner som inte utnyttjas.

Mer läsning

Annons