Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bäst före men bra efter

/
  • Mjölken håller ofta längre än bäst-före-datumet. Lita på dina sinnen! Lukta och smaka i stället för att stirra dig blind på datummärkningen.
  • Oöppnade konserver håller i princip hur länge som helst.
  • Handla inte hem för mycket mat. Ofta tvingas du slänga en del av den.

Vi svenskar slänger hundra kilo fullt ätlig mat var om året och till stor del beror det på att vi litar blint på datummärkningen. Genom att i stället lukta och smaka sig till hur det står till med maten kan man hjälpa både miljön och plånboken.

Annons

Är du slav under bäst före-datumen? Massor av mat slängs innan den hunnit bli dålig för att många litar mer på märkningen än på sina egna sinnen. Genom att se märkningarna som en vägledning i stället för obestridliga fakta kan man få mycket bättre koll på hållbarheten, menar Mats Lindblad, mikrobiolog och expert på Livsmedelsverket.

- Det bäst före-datum som finns på de flesta livsmedel innebär helt enkelt att tillverkaren garanterar att livsmedlet håller allra minst till den dagen, säger han.

Så länge man förvarar sina livsmedel på rätt sätt håller alltså de allra flesta produkter längre än bäst före-datumet på förpackningen.

- Kylskåp är en utmärkt uppfinning som håller bakterierna borta. Men det är viktigt att man har minst åtta grader kallt i kylen, gärna kallare, ner mot fyra-fem grader är bra för de flesta varor, säger Mats Lindblad.

De få bakterier som ändå kan växa i kylen känner man tydligt när man luktar på varan. Sen kan ju kylvarorna mögla också, men det är oftast lätt att se och då ska man förstås slänga dem direkt. Kyld mat som blivit dålig har alltså oftast synligt mögel eller luktar illa, undantagen är få och ovanliga.

- I de allra flesta fall kan man lita på sitt lukt- och smaksinne. Men det finns ju de som behöver vara extra försiktiga, bakterien listeria som kan ge fosterskador är väldigt ovanlig, men den växer utan att det märks. Så gravida bör hålla sig till datummärkningen för säkerhets skull, säger Mats Lindblad.

Men det finns ett antal livsmedel där datummärkningen är till för att följas. Det är de extra känsliga varorna som är märkta med sista förbrukningsdag. Det gäller bland annat rå fågel, rå korv, en del färsk fisk och malet kött.

- Köttfärs har till exempel mycket yta som bakterier kan växa på, och det är viktigt att som konsument antingen äta det före sista förbrukningsdag eller frysa in det, säger Mats Lindblad

I frysen är det som att stanna tiden ur bakteriesynpunkt, så länge det är minusgrader växer inga bakterier. Det enda som händer är att det kan bli smakförändringar, speciellt fet mat kan ta åt sig smak i frysen.

Varor som ska förvaras i skafferiet har ofta bäst före-datum som ligger väldigt långt fram i tiden, och enligt Mats Lindblad går de ofta att konsumera mycket längre än så, bara förpackningen är obruten.

Mer läsning

Annons