Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bergvärme i villan kan bli en tickande fuktbomb

/
  • Fuktfaror lurar på vinden. Vindar kan komma att bli nästa stora byggskandal, tror flera experter. Och det är energieffektiviseringen som ligger bakom. Byte till bergvärmepumpar, fjärrvärme och tilläggsisolering av vindar kan ge fuktproblem i stället. Foto: Hasse Holmberg/Scanpix
  • Mysigt och säkert. Att elda håller fukten borta från vinden.

Allt fler ser över sina hus och gör dem mer energieffektiva. Man byter oljepanna mot bergvärme och tilläggsisolerar vindar. Men de nya låga energiräkningarna kan få en kostsam baksida.

– När man förändrar sitt hus och går mot mer energieffektiva lösningar riskerar man att få fuktproblem i stället, säger Carl-Erik Hagentoft, professor i byggnadsfysik på Chalmers.

Annons

Bergvärmepumpar verkar ha kommit som en skänk från ovan. Efter investeringskostnader har man nästan gratis värme ur marken, vilket ju nästan låter för bra för att vara sant – och det har följaktligen blivit något som allt fler väljer att installera i sina hus. Men bergvärmepumpen kan skapa problem med fukt på vinden, något de flesta inte är medvetna om.

– Nej, jag tror inte att folk är medvetna om riskerna för fuktproblem när de installerar bergvärme. Men det är ju inte bergvärmepumpen i sig som skapar fuktproblem, utan att man förändrar huset. Och det gäller faktiskt generellt när man förändrar ett hus för att göra det mer energieffektivt, säger Carl-Erik Hagentoft, professor i byggnadsfysik på Chalmers tekniska högskola i Göteborg.

Det finns risker

Han har forskat i många år kring just fukt och befarar att den nya energimedvetenheten inte bara har fördelar med sig. Även andra experter på området har varnat för att förändringar av villors uppvärmningssystem och tilläggsisolering kan komma att bli nästa stora byggskandal.

Är det här en tickande fuktbomb?

– Vi är lite rädda för det, ja. Energieffektivisering är behjärtansvärt, men det finns risker som man bör vara uppmärksam på.

När man slutar elda i en villa händer flera saker. Murstocken som tidigare var varm och kunde hjälpa till att torka ut fuktig luft på vinden, svalnar. Men ett kanske ännu större problem är att lufttrycket i huset förändras så att den fuktiga inomhusluften trycks ut och upp på vinden där den kondenserar och kan ge fuktskador.

– När man eldar skapas ett undertryck i huset som motverkar att den fuktiga inomhusluften trycks ut i väggar och upp på vinden. Har man dessutom tilläggsisolerat på vinden blir det ännu kallare på vinden vilket gör att fukten fälls ut snabbare, förklarar han.

Tilläggsisolera yttertaket

Inomhusluft är i stort sett alltid fuktigare än utomhusluft. Det beror på att människan avger fukt när hon andas eller vid matlagning. Varm luft kan innehålla betydligt mycket mer fukt än kall luft. När den varma, fuktiga luften stiger uppåt och kyls ned kondenserar fukten och fälls ut i vattendroppar, som på en vind kan ge rötskador och mögel.

– Förr kunde man hänga tvätt på vinden, eftersom den inte var särskilt väl isolerad, utan värmdes upp underifrån. Men när vinden blir kall kommer problemen.

Men Carl-Eric Hagentoft tror inte att problemet är olösligt.

– Det finns många sätt att lösa det på. Bland annat kan man tillläggsisolera yttertaket i stället för vindbjälklaget.

Dessutom forskar han själv på ett system med styrd vindsventilation där fläktar ska kunna slå igång när väder och temperaturförhållandena är gynnsamma för att ventilera ut fuktig luft.

 

Anna Lefvert/TT Spektra

Mer läsning

Annons