Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Egen odling lockade Stefan

/
  • De första åren gick det lite si och så med odlingarna, men så småningom började Stefan Sundström lära sig. Genombrottet kom när han insåg vikten av en bra och näringsrik jord, fick tag i hästskit och lärde sig hur man sköter en kompost.
  • Att odla i djupsängar ger bättre resultat än att odla i friland. Spillvirke går bra att bygga med. Fyll sedan med näringsrik jord.
  • Tomater hör till Stefan Sundströms favoritgrönsaker.
  • En liten hönsgård på villatomten är fullt möjligt och helt lagligt. Förutom ägg och kanske lite kött får man värdefull gödsel.
  • Artisten och författaren Stefan Sundström.

Självhushållning var förr nödvändigt för att klara livhanken. I dag är odling för eget bruk åter på uppgång, men av andra skäl.
– För mig handlar det mycket om att slippa vara med i konsumtionskarusellen, säger artisten Stefan Sundström.

Annons

Stefan Sundström berättar att han alltid strävat efter att slippa lönearbeta. Som artist kom han halvvägs, men det var i samband med att han och sambon lämnade Stockholm för det lilla samhället Skå på Ekerö som drömmen om att klara sig på egen hand kunde bli verklighet.

Nu, drygt tio år senare, vet han hur man bygger växthus, lyckas med tomaterna, odlar i upphöjda bäddar, bland annat. Tidigare i år gav han ut boken Stefans lilla gröna – en handbok i utanförskap, där han ger tips och inspiration till andra hugade.

– Jag vill sprida detta att man inte behöver skuldsätta sig upp över öronen för att få ett bra liv. Det gäller speciellt dem som kanske just skaffat barn och så. En bit hyrd mark och en byggputte kan räcka väldigt långt.

Potatis i ett halvår

Arbetet med musiken har han, som de flesta också vet, fortsatt med. Och enligt Stefan Sundström är det inga problem att börja med självhushållning och samtidigt ha ett heltidsarbete.

– Sen behöver man ju inte bli helt självförsörjande. Det har jag aldrig varit. Numera får jag ihop till lök som räcker halva året. Tomater i fyra månader och potatis i ett halvår.

Kan du säga att du blivit lyckligare av att odla?

– Ja, verkligen. Och jag blir olycklig när jag tvingas lämna gården.

Även Michael Raaman, lärare i självhushållning vid Klarälvdalens folkhögskola, menar att det är glädjen över att se resultatet av den egna insatsen som är den största drivkraften. Syftet är enligt kursplanen att inspirera till en resurshushållande och kreativt skapande livsstil.

Just nu har han och de 16 eleverna klarat av ungefär hälften av den 35 veckor långa kursen. På schemat finns allt från odling och djurhållning till hur man timrar ett hus och fäller ett träd med motorsåg. För självhushållning handlar inte bara om odling, även om det är en stor del.

Vilka söker till kursen?

– Det har blivit mycket mera spritt. I år är det många kursdeltagare som har förvärvsarbetat i tio år och har en bra utbildning, men som kommit på att det finns andra värden i livet än att bara knega på för pengar. Samtidigt får de lite bättre koll på kvaliteten på maten, hur man kan renovera sitt hus, och bygga till. Men det handlar inte om att helt ställa sig utanför det monetära samhället. Vi uppmanar till att även ha en annan födkrok.

Lena Wreede/TT Spektra

Mer läsning

Annons