Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

En hel verktygslåda i fickan

/
  • Välj rätt verktyg. Med ett multiverkyg kan du bli en fixare av klass. Men välj rätt efter dina egna behov.

Multiverktyget är en mångsidig problemlösare när andra verktyg inte finns tillgängliga. Det förvaras smidigt i bältet och är redo att ingripa vid fiske-, jakt-, båt- eller cykelsemestern. Vi har testat åtta modeller från 80 till 1 600 kronor.

Annons

Till skillnad från en så kallad schweizisk fickkniv är ett multiverktyg i grunden en tång med avbitare samt en rad andra funktioner i handtaget.

Vanliga extrafunktioner är kniv, såg, olika skruvmejslar, kork- och burköppnare. Vissa modeller har utbytbara bits för olika skruvskallar vilket ökar flexibiliteten.

Testvinnaren Leatherman Wave för 1 300 kronor är en modell som funnits i flera år och den står sig fortfarande stark i konkurrensen.

Det medföljer ett elegant läderfodral och den kan kompletteras med bits för att få fler kombinationer av skruvmejsel.

Bland verktygen finns också en skruvmejsel i miniatyr som kan vara räddningen för att fixa till exempel glasögonbågar.

Gerber Multipliers Method har en klar fördel i sitt relativt låga pris på 680 kronor. Den har basutbudet av kniv, sågar och mejslar. Fodralet i nylon kan antingen fästas horisontellt eller vertikalt i bältet.

Asaklitt utmärker sig i budgetsegmentet. För 150 kronor får du en tång med skönt grepp och många funktioner, till och med inbyggd lampa.

Den saknar dock säkerhetsspärr så man måste vara försiktig i användningen av kniv och såg. Tyngden i verktyget och handtagets utformning gör den mycket prisvärd.

Antalet funktioner skiljer sig inte åt nämnvärt mellan en dyr och en billig modell.

Dock är skillnaden markant i ergonomi, kvalitet samt säkerhet, det vill säga att kunna låsa kniv och såg i utfällt läge.

Dyrare modeller har oftast fodral i läder som är formsytt för att sitta ordentligt på bältet.

Billigare produkter har fodral i nylon, ofta med dålig passform. Samtidigt kan en påkostad modell kosta lika mycket som fem billiga, så det gäller att tänka sig för till vad och hur ofta man ska använda sitt verktyg.

Mer läsning

Annons