Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ett klipp för miljön

/

Handen på hjärtat. Behöver du verkligen en bensindriven gräsklippare? I dag finns det massor av miljövänligare alternativ. Med en handjagare eller elklippare slipper du både miljö- och hälsofarliga utsläpp i din trädgård.

Annons

Varje vår är det rusning till butikerna som passar på att lyfta fram säsongens nyheter. Olika typer av miljömärkningar, förbättrade motorer och modifieringar i klipparnas chassi ska göra sommarens gräsklippning till ett rent nöje, enligt tillverkarna.
Men i själva verket sker det inte någon revolutionerande produktutveckling inom området, menar Bengt-Göran Pripp på SMP Svensk Maskinprovning. Sedan 1980-talet har han regelbundet testat det mesta som kan tänkas i gräsklipparväg och han är inte speciellt imponerad över utvecklingen.


- Visst har gräsklipparna blivit något bättre. Men jag skulle inte vilja kalla det någon revolution. Bensinklipparna släpper i stort sett ut lika mycket miljöfarliga ämnen som de alltid gjort, med undantag för de Svanenmärkta modellerna som är något bättre ur miljösynpunkt.
Bengt-Göran Pripp menar att för den sanne miljövännen är bensinklipparen absolut inget bra val, oavsett om denna är miljömärkt och försedd med katalysator. Den enkla uppbyggnaden av motorerna gör att de ändå släpper ut kolväten och kväveoxider, ämnen som går rakt ner i lungorna på den som går bakom maskinen.
- En modern miljömärkt maskin är naturligtvis bättre än en gammal. Och de nätanslutna eller batteridrivna elklipparna kan vara alternativ som är värde att titta på.


Fortfarande är batterierna en begränsande faktor som gör att den som har en stor tomt ofta behöver en uppsättning med minst två batterier för att kunna klippa allt på en och samma gång. För de nätanslutna klipparna är det i stället sladdens längd och ägarens tålamod som sätter begränsningarna. Om det finns mycket träd eller andra hinder i trädgården hakar sladden lätt upp sig under klippningens gång.
Vid tidigare tester har SMP funnit säkerhetsbrister hos de flesta typer av gräsklippare. Bland annat riktades kritik mot att stenar, grenar och andra föremål sprätte iväg när man körde över dem. I vissa fall var även uppsamlingsbehållarna av för klent material vilket kunde leda till att hårda föremål slungades ut ur dem.
Under de senare åren verkar det dock som om tillverkarna tagit till sig kritiken genom att förse maskinerna med skydd som gör att föremål inte kan slungas ur maskinen.

Mer läsning

Annons