Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Färskt och solmoget bäst i juicetest

/

Överdrivet söt går inte hem. I vårt blindtest av apelsinjuice vinner den som smakar mest äkta.
– Sedan 2013 får juicen inte längre sötas, det är en följd av en ändring i ett EU-direktiv, säger Lena Wallin, statsinspektör på Livsmedelsverket.

Annons

I Sverige gillar vi juice. Så mycket att vi, enligt Svensk Dagligvaruhandel, spenderar 1,9 miljarder om året på drickfärdig sådan. Trenden med de färska, lite dyrare, produkterna håller i sig. Många är beredda att betala extra för något som känns friskt och fräscht.

Vårt test visar att dagens konsumenter är kvalitetsmedvetna. Panelen, bestående av tio personer i varierande åldrar, ger konsekvent högre betyg åt juicerna av äkta vara. I juicekoncentrat avlägsnas vattnet i fruktjuicen. Koncentratet transporteras sedan i frusen form, och vid slutproduktionen blandas det med vatten, aromer och fruktkött.

Bäst i test och godast enligt panelen är Coop Primas dryck. Den säljs i enlitersflaskor och marknadsförs som gjord på solmogna apelsiner. Uppgiven sockerhalt per 100 gram är 8,5 gram, vilket är lägst i testet.

– Den är verkligen smakrik och god, säger Angelica Hansson, 21.

På andra plats placerar sig ICA Selection Färskpressad Apelsinjuice.

Den säljs också i enlitersflaska och är pressad 14 dagar före bäst före-datumet. Många i panelen, framför allt de yngre kvinnorna, har den som favorit. En testare tycker dock att den är alldeles för syrlig.

Sist i blindtestet hittar vi en klassiker: Bravo Apelsinjuice Original. Enligt flera i panelen är den ett bottennapp.

Eftersom juice är en beteckning skyddad i livsmedelslagen får bara drycker som innehåller 100 procent fruktråvara säljas under namnet. På Livsmedelsverket är man noga med att förpackningen inte är vilseledande.

– Vi blir irriterade om en produkt märks med uttrycket ”100 % juice”, säger verkets Lena Wallin. Det kan ge uppfattningen att andra juicer inte bara innehåller juice.

Juice är som bekant rikt på C-vitamin. Men det är också ett sockerfyrverkeri – även om det handlar om naturligt socker.

– Tidigare har man reglerat surhetsgraden genom att söta juicen, säger Wallin. Men det får man inte göra längre.

Ändringen i Livsmedelsverkets föreskrifter infördes 2013 och föranleddes av en ändring i ett EU-direktiv under 2012.

– På grund av en lång övergångstid kan det fortfarande finnas juice i butikerna som är tillverkade enligt de gamla reglerna, säger Lena Wallin.

Carola Eklundh/WiseGuide/TT

Mer läsning

Annons