Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

För blöta dagar

/
  • l Pentax Optio WG-1. Pentax vattentåliga kamera ser verkligen tuff ut, som gjord för hårda tag och med inbyggd karbinhake. Under den ruffa ytan finns 14 megapixlars upplösning och ett zoomomfång från 28 till 140 millimeter. Den klarar tio meters vattendjup och ett tryck på 100 kilo. Den har också geotaggning, det vill säga en inbyggd gps som markerar var du tar bilderna.
Prisintervall: 2 742–3 645 kronor.
  • l Panasonic Lumix DMC-FT3. Panasonics värstingmodell för fotografering i och under vatten klår till och med alla när det gäller vattendjup, eller vad sägs om att kunna plåta tolv meter ned? Har inbyggd gps för geotaggning, men dessutom kompass, höjdmätare och barometer som gör att du enkelt kan mäta vem som faktiskt dyker djupast.
Prisintervall: 3 369–6 399 kronor.
  • l Fujifilm Finepix XP30. Fujifilms förra undervattenskamera, XP10, fick inga stormande recensioner, men med XP30 verkar man ha höjt ribban. Kameran har 14 megapixlars upplösning och tål ett vattendjup på fem meter. Den har inbyggd gps för geotaggning av bilder, repsäker lcd-skärm och ett helt okej zoomomfång på 28 till 140 millimeter med dubbel stabilisering.
Prisintervall: 1 715–2 416 kronor.
  • Olympus My Tough TG-810. Det var Olympus som uppfann äventyrskameran och deras tough-modeller har varit storsäljare genom åren. Inte så överraskande har Olympus även i år några riktigt imponerande prestanda att redovisa för nya kameran Tough TG-810: Den kan ta bilder ned till tio meter under vattnet, tål ett fall ned i betong från två meters höjd, klarar hundra kilos tryck och minus tio grader (brrr!).
Prisintervall: 1 790–5 748 kronor.
  • l Toshiba BW10. Toshibas lilla och tuffa hd-videokamera är gjord för semesteräventyr. Den tål att vara två meter under vatten, klarar blötsnö och damm. Kameran är bara ungefär 2 centimeter tjock, 5 centimeter bred och 10 hög och väger under 100 gram, men lyckas ändå filma i full hd. Har bara 8 mb inbyggt minne, men klarar minneskort upp till 64 gb. Mer för den som vill filma än fota.
Prisintervall: 870–1 995 kronor.
  • l Olympus My Tough TG-610. Medan de flesta andra tillverkare har få vattentåliga nyheter i år, slår Olympus till med tre nya Tough-modeller. Det här är mellanmodellen med 14 megapixlars upplösning, som tål att vara fem meter under vattnet och ska klara ett fall från 1,5 meter. En coolare nyhet är kanske att man kan ta 3D-bilder med den.
Prisintervall: 2 168–3 199 kronor.
  • l Panasonic Lumix DMC-FT10. Den här vattentåliga kameran har en funktion som kallas iA-läge. Det ska göra det ännu enklare att ta bra bilder genom att kameran kombinerar en rad funktioner som ansikts­igenkänning, upptäcka rörelser i bilden, automatiskt följa ansikten och välja scenläge. Den har fina prestanda med bra vidvinkel, 14 megapixlars upplösning, hd-inspelning och rejäl lcd-skärm.
Prisintervall: 1 809–3 899 kronor.
  • l Sony Cybershot TX5. Sony verkar inte komma med någon ny vattentålig kamera i år, utan vi får nöja oss med förra årets modell. TX5 har snygg form och en riktigt fin vidvinkel på hela 25 millimeter. Man har lyckats göra kamerahuset mindre genom att ta bort alla knappar och i stället låta fotografen sköta alla inställningar via pekskärm. En kul idé, men inte riktigt funktionellt under vatten faktiskt.
Prisintervall: 2 190–3 754 kronor.
  • l Pentax Optio W90. Det här är förra årets modell av äventyrskamera från Pentax, men det är fortfarande ett bra köp. Fick utmärkelsen årets bästa vattentäta kamera 2010 av Bild & Ljud Hemma. Tål sex meters vattendjup och har något som kallas mikroskopfunktion, där tre led-lampor lyser upp motiv när man kryper mycket nära för att ta makrobilder.
Prisintervall: 1 999–3 090 kronor.
Fotnot: Prisintervall från Prisjakt.se och Pricerunner.se.

Annons

En kamera som tål vatten är inte bara en kamera. Det är en leksak som gör det mycket roligare att bada. På köpet får man några av semesterns läckraste bilder.
Jag måste erkänna att jag länge sett den här typen av kameror som onödig lyx. Men förra året testade jag min första vattentåliga kamera, eller äventyrskamera som de också kallas. Det tog ungefär ett dopp innan jag insåg mitt stora misstag. Jag hade betraktat den här prylen som en vanlig kamera, medan den i själva verket är en leksak.
Låt mig ge några exempel på saker man kan göra, lite beroende på var man befinner sig:
l Stå med ryggen mot jättevågor och försöka ta en bild på sig själv exakt när vågen rammar ens rygg. Oerhört läskigt, mörbultande och nästan lika kul som berg-och-dalbana. Bara man håller hårt i kameran.
l Ta läskiga porträttbilder under vatten. Lite bisarrt kanske, men väldigt underhållande att se allt annat än levande ut under vatten. Det är ganska roligt att ta vanliga porträttbilder också för den delen.
l Fota sig själv när man dyker. Väldigt svårt, ställer stora krav på att kunna göra flera saker samtidigt, och hög smärttröskel eftersom man gör magplask hela tiden. Ett plus för stor underhållningsfaktor för dem som tittar på.
Det är dock några saker att tänka på innan man köper kameran. Har man höga krav på sin kamera måste man se äventyrskameran som ett komplement. Man får lite sämre kvalitet jämfört med en vanlig digitalkamera i samma prisklass, men samtidigt ett helt nytt slags bilder.
Eftersom det ändå är en komplementkamera kan man ju faktiskt snegla på fjolårets modeller för att komma ned i pris.
En viktig parameter är vilket vattendjup kameran tål. Ju större djup den tål, desto bättre, men tänk på att man sällan fotograferar särskilt djupt ned.

Mer läsning

Annons