Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

För stor platt-tv ger sämre bild

/
  • INTE LÄTT MED PLATT. Det är lite av en djungel där ute, i tv-affären. Lcd eller plasma? Hur många tum? Extrafunktioner?

Sugen på att köpa tv men har ingen aning om vad du ska leta efter? Att hitta rätt i djungeln av tum, platthet och extrafunktioner är inte lätt. Men vet man vad man vill ha är det både billigare, plattare och mer energisnålt än någonsin.

Annons

Tv-marknaden har förändrats radikalt på kort tid. För tio år sedan var en knubbig dumburk med 28 tums skärm ett bra alternativ framför soffan. De platta varianterna såldes för fantasisummor.
I dag finns platt-tv:n i var mans vardagsrum och vill du få tag på den gamla sorten, som numera går under det mindre smickrande epitetet tjock-tv, får du leta på loppisar.
En bra platt-tv kan man få tag på för
5 000 kronor i dag.
– En 32-tummare kan man få från runt 3 000, men lägger man 5 000 kan man vara hyfsat säker på att det inte är en dålig tv så länge man håller sig till de kända märkena, säger Andreas Liebert, tv-expert och chefredaktör för prylportalen.se.Men Andreas Liebert tycker ändå inte man ska utgå från prislappen, utan börja med upplevelsen. Hur ska det kännas när du tittar på tv? Tre faktorer är avgörande för din tv-upplevelse; skärmytans storlek, hur nära du sitter och vilken typ av signal du får in.
– Köp varken för liten eller för stor tv, större är inte alltid bättre. Sitter man för nära en stor tv blir det ingen bra bild med vanlig digitalsändning.
Om du ändå vill sitta nära – skaffa hdtv, det finns i de flesta stora operatörers utbud. Men allt sänds inte i hd än, så kvaliteten kan variera, säger Andreas Liebert.De allra flesta tv-apparater på marknaden har lcd-skärm, den teknik som också används på datorskärmar. Plasmaskärm finns generellt bara på tv-apparater från 42 tum och uppåt.
Normalkonsumenten hamnar ofta någonstans mellan 32 och 37 tum och rör sig alltså främst bland lcd-skärmarna, med en bild som ger ett lite skarpare och hårdare intryck än plasmaskärmar.
– Plasma har blivit lite av ett entusiastformat, vilket är synd. Många upplever bilden på en plasmaskärm mjukare, mer filmisk. Lcd å andra sidan är oftast det bättre valet för högupplösta spelkonsoler, säger Andreas Liebert.
Så kasta dig inte över första bästa tv, oavsett vad du är ute efter.
Och se till att få öppet köp för att i lugn och ro kunna känna efter om tv:n ger den upplevelse du vill ha i hemmet, där förutsättningarna är helt andra än hos tv-handlaren.
– Butikens bildinställningar är till exempel till för att sticka ut, de vet att kundernas ögon dras till färgglada skärmar och det är ofta mycket grällare än vad du behöver hemma. När man kan dämpa belysningen ska man ha en mer neutral inställning.

Mer läsning

Annons