Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

God omvårdnad av ditt husdjur sänker kostnaderna

/
  • Borsta tänderna på din hund. Hundtandkräm är inte nödvändigt, men kan underlätta eftersom den smakar gott.
  • En del av kostnaden för dyrare hundmat går till forskning. Att välja dyr hundmat gynnar alltså hundarna på längre sikt.

Ett husdjur ger massor med glädje men kostar också pengar. En katt kan kosta 70 000 kronor under sin livstid, en hund bortåt 100 000 kronor. Mat och försäkring är de stora utgifterna.

Annons

Den lilla kattungen är oemotståndlig. Du får den till skänks eller behöver bara betala en symbolisk summa. Inte tänker du på vad konsekvenserna blir för plånboken på längre sikt.

Men att ha husdjur är ett ekonomiskt åtagande. De kostar mycket mer än de flesta tror.
Ulla Björnehammar är veterinär och ordförande för den ideella organisationen Manimalis som verkar för att öka kännedomen om sällskapsdjurens positiva effekter för samhället och den enskilda människan.

- Räknar man samman allt, så går djurägaren ändå på plus. Vi mår så bra av att ha djur. Inte minst hundar som gör att vi kommer ut och rör oss varje dag. Bättre hälsa minskar våra sjukdagar och gör gott för plånboken, säger hon.

 

Men det finns också sätt att hålla kostnaderna nere. Bra mat som är anpassad för djurets behov är ett exempel. Ulla Björnehammar slår ett slag för specialmaten, trots att den är lite dyrare.

- En del av kostnaden går till forskning. Genom att välja den dyrare maten bäddar du för att djuren ska få bättre vård i framtiden, säger hon.

God omvårdnad i vardagen är ett annat sätt. Sköt pälsen och tänderna, motionera och se till att hunden/katten slipper fästingar. Det är också bra att förebygga sjukdomar. Kastrering är en god investering som gör att djuret kan slippa en del vanliga sjukdomar.
Men blir hunden eller katten inte tjock och slö av kastreringen?

- Det är något av en myt. Ämnesomsättningen sjunker visserligen men det är bara att ge en tredjedel mindre foder så blir djuret inte överviktigt. Det sparar du också pengar på, säger Ulla Björnehammar.

 

Att satsa på bra vård när djuret blir sjukt är viktigt. De flesta försäkrar sina husdjur i dag och har därför råd att besöka veterinären när det behövs. En svald plastleksak kostar utan försäkring runt 10 000 kronor att operera bort.

- Sverige är ett föregångsland när det gäller djurförsäkringar. Försäkringen kostar förstås varje år men det är ändå billigt om du jämför med hur mycket det kostar om du behöver betala all vård fullt ut, säger Ulla Björnehammar.

 

I tabellen nedan finns några exempel på vad en hund och en katt kan kosta. Lägger man ihop årskostnaden och multiplicerar den med en genomsnittlig livslängd blir det ansenliga summor. För hunden 88 500, för katten 69 800 kronor, i våra exempel. Det kan förstås bli både billigare och dyrare beroende på vilken ras man väljer, vilken mat man köper och vilken försäkring man tar. Blir djuret sjukt drar kostnaden dessutom iväg ännu mer.

I dag kan en katt leva i snitt mellan 18 och 22 år, och en hund mellan 15 och 18 år. Den långa livslängden beror på att vi tar hand om våra djur så mycket bättre än tidigare.

- Tänk noga efter vad du vill göra och hur ditt liv kommer att se ut under många år framöver innan du skaffar ett husdjur, säger Ulla Björnehammar.

 


anna.bjore@ttspektra.se

Mer läsning

Annons