Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Håll kylan i sommar

/

Sol och värme är härligt, men det tycker tyvärr även bakterierna. Med en kylväska håller du dem borta från picknickmaten. Vi testar sex mjuka varianter och utser en solklar vinnare.

Annons

En kylväska är smart att använda både när du handlar, har picknick i det gröna och när du ska ta med dig mat till sommarstugan. Och varför inte när du ska bjuda på en fika i trädgården? Med kylbagen nära till hands kan du smidigt låta färskvaror komma undan solen, värmen och fukten utan att du behöver lämna sällskapet för några vändor till kylskåpet.

Bäst för både plånbok och hälsa är att köpa maten så nära det egna kylskåpet som möjligt. I matbutiken placeras de livsmedel som klarar värmen sämst i kylväskan, till exempel köttfärs, rå fisk, sallad och mejeriprodukter. När det kommer till själva placeringen av maten och kylklamparna i kylväskan ska man inte bara ha klampar i botten, utan också överst, eftersom temperaturen blir högst vid locket. Något annat att tänka på om man tar bilen till affären är att en bil som har stått i solgass kan få en innetemperatur på 40–50 grader. För den som har riktigt långa transporter finns det även kylväskor med kylaggregat som kopplas till ett uttag i bilen.

När det är dags för picknick lönar det sig att anpassa mängden mat som packas i kylväskan till antalet personer i sällskapet så att så lite som möjligt går till spillo, för efter några timmar i solen kan en stor del av maten vara oätlig. Som vanligt gäller att man ska titta, lukta och smaka på livsmedlen för att avgöra om de fortfarande är okej, men ett par andra regler att hålla sig till är att ju kallare de har förvarats, desto längre håller de, och att placera den värmekänsligaste maten i botten, just ovanpå en kylklamp.

När vi testar sex kylväskor är det en som modell som lever upp till alla våra önskemål och därmed får full pott. Vinnaren Kayoba från Jula är rymlig och håller kylan riktigt bra under hela testet. Den är lätt att bära med sig och har dessutom bra med extra förvaringsmöjligheter i form av paktiska fickor. Sämre går det för Jysks kylväska som inte håller kylan lika bra. Den är något otymplig att bära och ett av handtagen går sönder under testet.

Mer läsning

Annons