Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Håll tjuven borta i sommar

/
 • Sommaren är guldläge för tjuven, som inte tar semester när du gör det.  Foto: Anders Wiklund/TT
 • Att spendera mycket pengar på en säker ytterdörr hjälper föga om altandörr och fönster är lätta att bryta upp.  Foto: Anders Wiklund/TT
 • Att komma hem till en uppbruten dörr, ett trasigt fönster och ägodelarna försvunna eller utspridda över huset är ett mardrömsscenario för många.  Foto: Henrik Montgomery/TT
 • Ett larm verkar avskräckande och stressande och innebär ofta att tjuven får kortare tid på sig innan upptäckt.  Foto: Henrik Montgomery/TT
 • Grannsamverkan är effektivt mot inbrott. Be grannarna hålla uppsikt och ta hand om din post när du är borta, klippa din gräsmatta eller parkera en bil på din uppfart.  Foto: Bertil Ericson/TT
 • Kombinationen byggnadsställning och stege gör det lätt för tjuven.  Foto: Lars Pehrson/SvD/TT
 • Lotta Mauritzon är rådgivningsexpert inom privatsäkerhet på SSF Stöldskyddsföreningen.  Foto: Mats Åsman

Semestertider är ett utmärkt tillfälle för inbrottstjuven att gå igenom ditt hem i lugn och ro. Låt inte den soliga semesterresan avslutas med ett länsat hem. Med små åtgärder kan du göra det svårare för inkräktaren.

Annons

Att komma hem till en uppbruten dörr, ett trasigt fönster och ens käraste ägodelar försvunna eller utspridda över hela huset är ett mardrömsscenario för många. De allra flesta bostadsinbrott sker under årets mörkaste period med en topp i november för framför allt villainbrott. Men även sommaren är ett guldläge för tjuven, som inte tar semester när du gör det.

– Ett klassiskt misstag många gör är att de inte förstår vilka vägar tjuven tar sig in. Fast jag tjatar om fönster och altandörrar år efter år tål det att sägas igen, säger Lotta Mauritzon, rådgivningsexpert inom privatsäkerhet på SSF Stöldskyddsföreningen.

Att spendera mycket pengar på en säker ytterdörr om du bor i villa eller radhus hjälper alltså föga om altandörr och fönster är lätta att bryta upp.

– Se till att ha ordentliga lås. Handtaget på altandörren bör vara låsbart. Annars är det bara för tjuven att slå sönder rutan, sträcka in handen och öppna dörren, säger Lotta.

Under 2015 anmäldes 22 800 bostadsinbrott – en ökning med 2 procent jämfört med året innan, enligt statistik från Brottsförebyggande rådet (BRÅ). Inbrotten sker lika ofta på dagtid som på natten och vid vart fjärde inbrott har någon i bostaden varit hemma. Endast fyra procent av inbrotten under förra året kunde klaras upp.

Att prata med sina grannar och hjälpa varandra att hålla uppsikt är ett effektivt sätt att hålla tjuvarna borta. Be någon ta hand om posten.

– En överfull postlåda eller en trave med post innanför ytterdörren är en tydlig signal till tjuven att du är bortrest. Skaffa låsbar postlåda med insynsskydd och gott om förvaringsutrymme.

Var inte heller rädd för att hälsa på nya människor i bostadsområdet.

– Förutom att det är trevligt är det också avskräckande för någon som kanske egentligen inte ska befinna sig i området att någon har uppmärksammat dem, säger Lotta Mauritzson.

Tipsen om hur man skyddar sig mot inbrott är inga nyheter för de flesta, ändå är det alltför många som inte följer dem.

– Jag tror att många tänker att "det händer inte oss". Men man ska vara medveten om att ett inbrott är en oerhörd kränkning för den det drabbar. Det handlar om så mycket mer än stulna prylar.

Mer läsning

Annons