Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hitta rätt lågenergilampa

/

De gamla glödlamporna håller på att försvinna. De ersätts av lågenergilampor, för att minska den globala energiförbrukningen. Smartson jämför olika modeller i prisklassen 30 till 110 kronor.

Annons

Det var enkelt att välja glödlampa. Man behövde bara välja rätt sockel och watt, och klar eller matt yta. I dag finns det fler typer av lampor av välja mellan, däribland olika lågenergilampor. Till lågenergisegmentet hör exempelvis lampor med tunt lysrör, halogen eller LED.

Olika egenskaper
Halogenglödlampor har ett klart glas och reducerar energiförbrukningen med 30 procent. LED-lampor förväntas bli populärt i framtiden men är än så länge ett relativt dyrt alternativ. I detta test har vi valt att jämföra lågenergilampor som har tunt lysrör och hölje.

Det är ett bra val om lampan är synlig eller du vill dämpa intensiteten. Det tunna lysröret är antingen snurrat i flera varv eller vikt för att bli kompakt. Längden på rören står i relation till ljusstyrkan.

Livslängd
Vid inköpstillfället är lågenergilampor oftast dyrare än vanliga glödlampor. Dock ökar prisvärdet med tiden då lågenergilampor ska hålla sex till 15 gånger längre än vanliga glödlampor. Hur länge lamporna håller beror på märke och modell, samt på hur och var de används. En faktor kan vara vilken temperatur lampan används i, vilket även kan påverka besparingsmöjligheten. Det finns modeller som är gjorda för att tåla extra höga eller extra låga temperaturer. Fråga därför din återförsäljare vilken lampa som bäst passar den armatur och miljö du tänkt använda lampan i.

Fördröjt ljus
Moderna lågenergilampor tar vanligen mellan en och sju minuter på sig att värmas upp och nå full ljusstyrka i rumstemperatur. De är därför mindre lämpade för utrymmen som man vanligen bara besöker som hastigast, till exempel toaletter, garderober och källare. Där ger de heller ingen större besparing eftersom man har tänt så kort stund.


Stefan Höglund/Smartson/TT Spektra

Mer läsning

Annons