Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Klokare med kokare

/

En kopp te? Eller vill du bara snabba på pastakoket?
En bra vattenkokare ska vara lätthanterlig och snabbt värma upp vattnet.
Smartson testar åtta modeller där Electrolux EEWA7000 tar hem segern tack vare genomtänkt konstruktion och bra pris.

Annons

Energimyndigheten rekommenderar användning av vattenkokare. Det spar energi jämfört med att koka upp vatten på spisen. Dessutom går det snabbare. Elförbrukning är en kombination av apparatens effekt i watt och tiden för uppkokning. Skillnaderna mellan de testade modellerna är dock marginella. De flesta kokar 1 liter vatten på tre till fyra minuter förutom modellen med högst effekt, Tefal Quick and hot som kokar samma mängd på drygt två minuter.

 

Testvinnaren EEWA7000 från Electrolux presterar väl och har ett tilltalande pris. Tefal Quick and hot påminner om en espressobryggare i sin teknik och är testets snabbaste, men inte mest praktiska modell. Bosch TWK6003V är prisvärd, men har ett opraktiskt handtag. Den billigaste modellen Matsui MKE1151W ger ett lågt kvalitetsintryck, som får en att undra hur länge den kommer att hålla.

 

Handtagets ergonomiska utformning och kannans konstruktion är två faktorer som spelar stor roll för helhetsintrycket. Handtaget bör vara konstruerat så att greppet blir stadigt. Kannans pip ska göra det möjligt att servera utan spill och locket ska vara tätt så att inte hett vatten spills vid upphällning. Både Rowenta Prelude och Bosch TWK6003V har bristfälliga lock som inte är helt täta. På Matsui måste kontakten kopplas loss för upphällning vilket gör den svårhanterlig och ökar risken för att vatten skvalpar ur. Ett löstagbart filter är bra om det bildas kalkavlagringar och inbyggt värmeelement förenklar rengöringen. Bara Matsui saknar detta. Exempel på en lättskött modell är Philips HD4685, bland annat tack vare det löstagbara kalkfiltret. Den har även en praktisk värmehållningsfunktion som gör det möjligt att bibehålla temperaturen på det uppvärmda vattnet.

Alla testade modeller slår automatiskt av när vattnet har kokats upp och har överhettningsskydd som förhindrar torrkokning.

feature@ttspektra.se

 

Smartson är en konsumenttjänst på nätet. www.smartson.se

 

Mer läsning

Annons