Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Mörkröd, söt helvetessaft

/
  • Boven. En vanlig plastflaska med det som en gång var god körsbärssaft. Tyvärr var flaskan inte särskilt värmetålig och exploderade efter en tid i solen.
  • Explosion. Foto: Sofia Wike

Jag har alltid gillat körsbärssaft. Så när svärmor lämnade över två liter hemgjord röd saft var alla glada och nöjda därhemma.

Men glädjen blev kortvarig. I söndags förbyttes förtjusningen till hat. Både jag och sambon hatar nu körsbärssaft, innerligt.

Annons

Anledningen?

När vi i söndags kom hem efter en mysig och trevlig dag på stranden möttes vi av en underlig doft. Först misstänkte vi katten Frans, men han var ju ute på gården och jagade humlor så han avfördes snabbt från listan över misstänkta.

I stället tog jag ett steg in i hallen och möttes av ett purpurfärgat inferno.

Köket var mörkrött. Golv, tak och väggar var mörkrött. Våra vita soffor hade stora lila fläckar. De vita köksmöblerna var täckta i rött kladd. Vår vita mac-dator simmade, tillsammans med systemkameran, i en röd pöl på köksbordet. Gardiner, kuddar och kläderna i tvättstugan var röda.

Herregud.

Det såg ut som att någon hade vaskat tio flaskor rödvin över hela vårt hem (vad skulle vi förresten med en öppen planlösning mellan kök, vardagsrum och tvättstuga till?!). Dessutom luktade det förstås jästa körsbär i hela grannskapet. Och till råga på allt fick vi påhälsning av sisådär 10 000 blomflugor som ville kalasa på den mörkröda, söta helvetessaften.

Av den gröna pet-flaskan (upphovet till allt det onda) återstod bara två svedda ihopkrullade bitar och runtom i köket hittade vi små aliengröna plastbitar. Vi gissar att placeringen på köksbordet, just innanför ett fönster, med direkt sol hela dagen inte var det mest gynnsamma för flaskan som helt enkelt blev för varm eller jäst eller nåt och således exploderade över hela köket.

Sambons reaktion: ”Det här är straffet för att allt här hemma ska vara vitt, vitt, vitt!”.

Försäkringsbolagets svar: ”Ett sådant här ärende har jag aldrig varit med om tidigare... jag måste få diskutera med kollegan... jorå, allriskförsäkringen täcker även saftexplosioner” (tack och lov!).

Chefens respons: ”Konsumentinfo i allra högsta grad, det här måste du berätta om för läsarna”.

Så varsågoda kära läsare, här kommer ett viktigt konsumentupplysande råd i sommarens och saftandets tid – lämna aldrig en plastflaska med körsbärssaft framme i värmen, såvida du inte har planer på att färga ditt kök, med både tak, väggar och inredning inkluderat, purpurfärgat.

Om ni undrar hur jag tänker spendera de kommande veckorna kan jag avslöja att det blir med mina nya bästa kompisar ajax, yes, vim och grumme tvättsåpa, förmodligen på knä med en skurtrasa i handen, alternativt i tvättstugan med en flaska klorin i högsta hugg.

Trevlig fortsatt sommar – och skippa körbärssaften!

Mer läsning

Annons