Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nytt råd: Barn ska inte äta riskakor

Barn under sex år bör inte äta riskakor. De innehåller höga halter av arsenik och därför ändrar nu Livsmedelsverket sina råd kring kakorna.

Annons

– Just riskakorna har visat sig att de hade högst halt av de undersökta risprodukterna. Därför ger vi ett råd att barn upp till förskoleåldern inte bör äta riskakor. Det känns onödigt att få i sig arsenik från det hållet, säger Rickard Bjerselius, toxikolog på Livsmedelsverket.

Myndigheten har kommit fram till råden efter att ha undersökt 102 risprodukter på den svenska marknaden. Vuxna bör försöka variera sin kost och inte äta ris eller risprodukter varje dag i veckan, barn inte oftare än fyra gånger i veckan.

Det är dock inget skäl till oro om man har gett barnen riskakor tidigare.

– Jag förstår verkligen att man som förälder blir orolig, men riskerna vi ser är om man har ätit väldigt mycket riskakor under väldigt många år, och om man är sex år är det inte så många år som man har ätit, säger Bjerselius.

TT: Måste ni verkligen avråda helt då?

– Cancerformer uppkommer av massa olika faktorer och nu ser vi att arsenikris är en sådan liten bäck i den stora floden som leder till cancer. Nu känner vi till den och då finns det anledning att vi informerar och ger rekommendationer om hur konsumenterna kan minska risken för olika cancerformer.

Uppmaningen från Livsmedelsverket får efterverkningar på Stockholmsbörsen där Midsona, som äger riskaketillverkaren Friggs, faller med cirka fyra procent under den inledande handeln.

Mer läsning

Annons