Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Packa pappas kappsäck

/
  • MÅNGA VARIANTER. Det finns resväskor i olika prisklasser – och med olika fördelar.

När kylan drar in över Sverige flyr många fältet. Kanske dags att packa väskan och dra till solen och värmen?

Vi har testat åtta olika resväskor.

Annons

Vårt test är koncentrerat till hårda och medelhårda väskor i storleken över kabinväska, alltså väskor som måste checkas in på flyget. Materialet på testmodellerna varierar från mjukare plast till aluminium.

Frågan om man ska ha en hård eller mjuk väska beror på vad man söker. En hård väska är vanligtvis samtidigt en tung väska, och med tanke på att allt fler flygbolag tar betalt för bagaget kan en lätt väska vara att föredra.

Testets tre hårdaste väskor Rimowa Topas, Samsonite Aeris Basic och Carlton Glider sluter om packningen med isolerande gummilist och spännlås. Övriga modeller förlitar sig på dragkedjor.

Dragkedja ger något större flexibilitet och expansionsmöjlighet vid packning.

På de två billigaste väskorna Jula Globe och Rusta Ambassador kan en extra dragkedja öppnas upp, vilket gör att väskorna blir några centimeter högre.

Säkerhet

En väska med dragkedja har sina nackdelar. Att göra inbrott i en sådan är en smal sak. Det går på några sekunder med hjälp av en vanlig kulspetspenna. Har väskan dessutom inget lås fixerat vid en punkt på ovan- eller underdelen är det lika lätt att återförsluta väskan.

Det betyder att du kan bli av med något eller få något placerat i väskan utan att märka det.

Den enda testmodellen med dragkedja som förblir stängd under öppningsförsök med penna är Delsay Karat. Väskan är försedd med en något grövre dragkedja, Zip Securi Tech, som är nära nog omöjlig att forcera – vår kulspetspenna gick sönder.

Testet har ett prisspann från 500 kronor till 6 350 kronor.

Hur mycket en resväska är värd styrs av dig och dina behov. Dyra Rimowa Topas blir troligen en vän för livet.

Att köpa en väska med förväntad lång livslängd har fler fördelar, det kan vara mer klimatsmart och på sikt även mer ekonomiskt.

Joakim Dyredand/Smartson/TT Spektra

Mer läsning

Annons