Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Så blir du mer eko hemma

/
  • Agera snålt i duschen - byt till ett snålspolande duschmunstycke och försök att bli klar så fort som möjligt.

Släng inte kemikalier i soporna och se till att fylla tvättmaskinen ordentligt. Det går att påverka klimat och miljö en hel del genom att tänka på hur man beter sig i sitt eget hem.

Annons

Vad vi gör i hemmets lugna vrå ger upphov till en stor del av vår negativa inverkan på miljön och klimatförändringarna. Hela 80 procent av den klimatpåverkan som konsumtionen står för kommer från privat konsumtion, visar rapporten Konsumtionens klimatpåverkan från Naturvårdsverket. Där pekas också de fem viktigaste aktiviteterna där konsumenter kan minska sin klimatpåverkan ut.
- Det handlar om hur mycket och vilken bil vi åker, hur vi värmer våra bostäder, hur mycket el som används i bostaden, hur mycket och vilket kött vi äter och hur långt och hur ofta vi flyger, säger Ingela Dahlin, handläggare på Naturvårdsverket och expert på konsumenters miljöpåverkan.
Hon tycker också att det är viktigt att vi håller koll på de kemikalier vi får med oss hem i olika varor vi köper.
- Målet att ha en giftfri miljö är komplicerat, både för att det är svårt för myndigheterna att hinna kartlägga alla giftiga ämnen och för att nästan allt som produceras i dag, från textilier och möbler till hemelektronik, innehåller kemikalier.

Mer läsning

Annons