Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Så lär du dina barn sålla bland reklamen

/

På tv, före biofilmen, på nätet, i mejlen och ur brevlådan. Våra barn möts av reklam vart de än vänder sig.
Lär dig vilka krafter som ligger bakom och gör ditt barn till en medveten reklamkonsument!

Annons

Det finns hårda regler för reklam riktad till barn, men det finns inget totalförbud. Och även om det skulle förbjudas möts barn av vuxenreklam hela tiden. Därför är det viktigt att lära sina barn vad reklam är, säger Eva Kvie som är projektledare för sajten Media Smart.

- Man ska göra sina barn till kritiskt granskande konsumenter. Det är viktigt att lära dem att ifrågasätta reklamen och dess budskap. Det funkar inte att bara demonisera den och säga att allt är lur, det är bättre att lära barnen att sålla och förstå vad som ligger bakom.

För att få barnen att bli kritiska konsumenter ska man också lära dem att fråga sig själva om de verkligen vill ha och behöver det reklamen försöker sälja.

- Ett exempel är prenumerationer på mobilsignaler. Här kan man lära barnen att fundera över hur mycket det egentligen kommer kosta i längden. Man måste våga ställa de där tråkiga frågorna också, säger Eva Kvie.

Sajten Media Smart drivs av organisationen Sveriges Annonsörer. De vill lära skolelever att kritiskt granska reklam och har tagit fram undervisningsmaterial som över 5 800 lärare och föräldrar tagit del av. Svenskar ägnar sig åt olika medier hela sex timmar varje dag och då är det viktigt att tidigt lära sig att sålla.

Ett av de stora problemen med barn och reklam är att barn har svårt att skilja annonser från annan information. När tar reklamfilmen slut och när börjar tv-programmet? För oss vuxna känns det ofta självklart, men för barn är gränsen suddig.

- Det bästa för att få barn att förstå vad reklam är och även få dem att fundera över reklamens budskap är att sitta med när de tittar på tv och surfar på nätet. Är de dåliga eller bra, vad vill de sälja och till vem?

- Som med allt annat när det gäller barn är det viktigt att sitta med i början och slussa in så att de sedan lär sig tänka i dessa banor på egen hand.

Mer läsning

Annons