Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Så onyttig är din hälsodryck

/
  • Drycker som marknadsförs som hälsosamma har blivit allt vanligare de senaste åren. Vi har testat några av dem.   Foto: Maja Suslin/TT

Vitaminvatten och kokosvatten är bara några av de hälsodrycker som finns i matbutiken. Men hur nyttiga är de egentligen? Och hur smakar de? Vi har låtit en dietist och en smakpanel bedöma åtta sorter.

Annons

De ska ge energi och vara bra för kroppen, drycker som marknadsförs som hälsosamma har blivit allt vanligare de senaste åren. Det är inte så konstigt, menar dietisten Nanna Mossberg Rylander.

– Vi är bekväma av naturen och dagens hälsohajp gör att vi gärna vill ha en genväg till god hälsa, säger hon.

Hon menar att man kan få i sig vitaminer och mineraler genom dryckerna, men hon är generellt skeptisk till att dryckerna ger en positiv hälsoeffekt.

– De går inte att jämföra med de ämnen man får i sig genom att äta frukt, bär och grönsaker.

När dietisten granskar produkternas innehåll likställer hon några av dem med läsk, medan andra får något bättre omdömen. Björkvattnet från Sealand Birk som innehåller naturligt fruktsocker är en av två sorter som anses vara bättre.

– Den är klart bättre än läsk, kommenterar Nanna Mossberg Rylander.

Flera i smakpanelen tycker om Sealand Birk Björkvatten. Någon hävdar att den känns nyttig och att den är god, trots att den inte smakar så mycket. Andra menar dock att smaken är intetsägande.

Något som står klart efter testet är att smak och nyttighet inte alltid går hand i hand. Kokosvattnet från Vita Coco får bra betyg av dietisten då den till största del innehåller naturligt kokosvatten, samt lite fruktsocker. Men panelen är skeptisk och ger den epitet som "vidrig smak", "riktigt sur och dålig smak".

De två vitamindryckerna från Vitamin Well får godkänt av testpanelen och dietisten. Den ena är sockerfri, medan den andra innehåller fruktsocker i|stället för vanligt socker. Smakerna går hem hos somliga i panelen som anser att de är friska och fräscha, men de flesta upplever produkterna som något blaskiga. Flera tycker att Vitamin Well Sharp luktar godis, medan Vitamin Well Reload jämförs med medicin. "Den har karaktär av huvudvärkstablett", tycker en testare.

Många gillar smakintrycken hos de populära dryckerna med aloe vera, men fruktköttet delar panelen. Några uppskattar konsistensen medan andra tycker att den är obehaglig. "Superläskig konsistens", anser en testare som också undrar om det är meningen att man ska tugga i sig drickan. Dietisten ger tummen ned för båda dryckerna med aloe vera, då hon påpekar att de innehåller stora mängder socker.

Linda Fritiofsson/TT

Så gjorde vi

Testföretaget WiseGuide har testat åtta hälsodrycker. Gemensamt för samtliga produkter är att de innehåller vitaminer och/eller mineraler. En panel på sju personer har blindtestat dryckerna och bedömt smaken. En dietist har sedan granskat och betygsatt produkterna utifrån näringsinnehåll och ingredienser. Ett samlat betyg har tagits fram. Betygsskalan är 1-5 där 5 är bäst. Priserna på dryckerna är cirkapriser och kan variera.

Vitaminer

+Vitaminer och mineraler är livsnödvändiga för oss eftersom kroppen inte kan producera vitaminer själv (med undantag för vitamin D).

+Det finns 13 vitaminer som är livsviktiga för oss, och de delas in i fettlösliga och vattenlösliga.

+Brist på vitamin ger ofta specifika sjukdomssymtom samtidigt som stora mängder av vissa av dem kan vara skadligt. För vissa ämnen är marginalen relativt liten mellan vad som är nyttigt för kroppen och vad som kan leda till negativa effekter, ett exempel på detta är vitamin A.

Källa: Livsmedelsverket

Mer läsning

Annons