Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skriv kontrakt när du hyr stuga

/
  • Sommardrömmen för många. Se till att allt blir rätt med kontrakt och försäkringar så blir drömmen inte en mardröm. Foto: Peter Sandahl/Scanpix
  • Bor den här i husgrunden? Ovälkomna grannar i form av ormar och myror är svårt att gardera sig mot.
  • Kolla upp i förväg!  Finns det eldningsmöjligheter i stugan?
  • pip. Besök av råttor är vanliga klagomål från stughyresgäster.

Har du tröttnat på hotell och vandrarhem? Testa att hyra en sommarstuga i stället. Med lite tur och skicklighet går det att hitta guldkorn till riktigt bra priser.
Men det gäller att veta vad som gäller angående kontrakt och försäkringar.

Annons

Drömmer du om en röd stuga i ett lugnt område som är omgivet av en skimrande grönska? Då har du samma drömmar som en stor del av den semesterfirande svenska befolkningen. Som en följd av klimatdebatten och höjda transportkostnader står en semester på hemmaplan högt upp på mångas önskelistor.
På Föreningen Sverigeturism följer man utvecklingen med stort intresse samtidigt som man vill mana till viss försiktighet. Att hyra en privat- ägd sommarstuga kan i och för sig vara billigt samtidigt som det finns möjlighet att hitta riktiga smultronställen. 

Standardavtal finns

Men samtidigt finns det en risk att man antingen blir besviken på att stugan inte uppfyller önskemålen eller att man som hyresgäst lyckas ha sönder något.
– Vi har tillsammans med Konsumentverket tagit fram ett standardavtal som vi rekommenderar både uthyrare och hyresgäster att använda. Finns alla villkor på pränt så minskar risken för att det ska uppstå tvister, säger Jan Rencke, vd för Föreningen Sverigeturism.
Det viktigaste är att ta reda på så mycket som möjligt om stugan innan man hyr den. Även om det finns förföriska bilder på internet gäller det att kolla upp viktiga saker som om det finns vatten i brunnen även vid torka, om det går att köra bil fram till huset för att lasta ur packningen eller om det finns bra sängar eller vettiga mörkläggningsgardiner i sovrummet.
– Åtskilliga tvister beror på att den som hyr förväntat sig samma standard som hemma. Men så är det ju oftast inte i ett fritidshus, säger Jan Rencke som även noterat mycket klagomål när det gäller olika typer av plågoris. Ute på landet finns det inte bara myror och flugor utan även fästingar, ormar och stora råttor. För att inte tala om ännu större vilda djur.
Som ordförande för en förening som organiserar stuguthyrare rekommenderar han att hyra av proffs i stället för av privatpersoner.
– Visst är det ofta dyrare att hyra en stuga i en stugby, men då får du också vad du betalar för. Skulle du vara missnöjd finns det större möjligheter att få rätt. Har du förskottsbetalat hyran till en privatperson kan det vara svårt att få tillbaka pengarna.
Peter Fredriksson/TT Spektra

Mer läsning

Annons