Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skruva den som proffsen

/
  • snickaren bäste vän. En skruvdragare är lika viktig som hammare och såg för byggaren .

En bra skruvdragare gör inte hemmasnickaren till yrkesman, men chansen är större att jobbet kan göras snabbare och bättre. Här testar vi både billiga och lite dyrare modeller.

Annons

Rätt elverktyg är i dag minst lika viktiga för byggaren som de klassiska arbetsredskapen hammare och såg.
Det gäller inte minst skruvdragaren, eftersom mycket av dagens byggnation i allt högre grad handlar om att dra skruv i allt från trall och golv till reglar och skivor.
Att borra i olika material går mer eller mindre bra beroende på vilket varvtal maskinen arbetar med, eller om den har både hög och låg växel.
Skillnader i format, vikt och pris mellan dyrare och billigare maskiner är också betydande.Här gäller tesen att ju högre pris, desto smidigare format och desto bättre funktionalitet.
I detta test av åtta batteridrivna skruvdragare har vi fokuserat mycket på ergonomi och hanterbarhet.
Monteringsjobb, till exempel i kök och badrum, ställer högre krav på smidighet än grövre jobb som att borra och skruva reglar.


Vissa dyrare modeller är renodlade skruvdragare med fast bitshållare, de kan inte användas med vanliga runda borrar.
Dock är det mycket smidigare att byta bits i en sådan maskin.
Prisnivån bestämmer inte bara hur skruvdragaren ligger i handen, utan också hur mycket den låter.Våra enkla bullermätningar visar en skillnad på mellan 64 och 77 decibel på cirka en meters avstånd från tystaste respektive bullrigaste maskinen.
En sådan skillnad upplevs närmast som en dubblering av arbetsljudet.
Välj en (eller två) billiga modeller om du inte har höga krav på ergonomi och format, alternativt en dyrare maskin anpassad till professionella krav.

Mer läsning

Annons