Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Snygga snitt i trädgården

/

För en lyckad beskärning krävs en sekatör som både är greppvänlig och vass. Vi testar tio modeller från 50 till 500 kronor. Bäst är sekatörerna från Fiskars, ARS och Felco.

Annons

När vi utvärderade tio sekatörer visade det sig att de flesta modeller är bra på kvistar upp till cirka 12 millimeter. Skillnaden ligger främst i hur de känns i handen, precisionen i snittet och hur spärren är utformad. Några modeller går exempelvis att montera isär för service och utbyte av skär.


Fiskars modell 111440 är den mest prisvärda sekatören bland toppmodellerna. Och är hälften så dyr som yrkesmodellen Felco 8 som har samma slutbetyg. Felco 8 utmärker sig med en hög kvalitet och hanterar grova kvistar på ett tillfredsställande sätt. Den billigaste sekatören Thara från Plantagen visar sig vara bättre än det ljumma första intrycket, men är inte lämplig för kvistar över 12 millimeter.


Sekatören är både trädgårdsmästarens och hobbyodlarens bästa vän. Utan en väl fungerande sekatör är det svårt att hålla ordning på blommor, bärbuskar och fruktträd. En bra sekatör ska klippa lätt och med bra precision, den ska ligga bra i handen och gärna få plats i fickan. Slutligen ska den inte behöva kosta orimligt mycket, men var gränsen går är såklart beroende av hur mycket den kommer att användas.


Sekatörer finns i en mängd varianter och utföranden. De allra flesta passar små eller medelstora händer, vilket är naturligt med tanke på att majoriteten av köparna är kvinnor. Många modeller är anpassade för högerhänta, men det finns varianter för vänsterhänta och de flesta fungerar bra i båda fallen. Sekatören kan i bästa fall klippa kvistar upp till cirka 25 millimeter, men för grövre ved krävs grensax eller såg.


Fruktträd och bersåträd har beskurits under tidig vår och plusgrader i odlingszon II. Betygskriterier är design, kvalitet, kapacitet, funktioner och prisvärde. Maxbetyg är 25 poäng.
Marcus Bergh/Smartson/TT Spektra

Mer läsning

Annons