Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ta kontroll över garderoben

/
  • Ofta räcker det med några få tillbehör för att få dina kläder att kännas nya och fräscha igen. Ett bra utgångsknep är att satsa på kläder i neutrala toner och därefter piffa upp dem med sjalar, skjortor, accessoarer i olika färger och former.
  • Helsvart.
”Om man nu vill klä sig helsvart är detta sättet att göra det på. Nånting händer i snittet, en liten volang, i materialet som gör det rörligt.

Klänningen är inte helt slät, och man har ett liten ögonfäste i skärpspännet.

Helsvart kan vara dynamiskt, det måste inte vara trist.

Det är bara när ett plagg är både svart och platt som man missar den dynamiska effekten.”
  • Accessoarer.
”Här har vi ju tygblomman, men sätt den upp på axeln i stället. Riktigt högt upp och gärna en till. En annorlunda effekt är att ha en mörk/svart strumpa som här och sätta en ljus sko till.

Det är ett sånt där big no-no vi får lära som små, men jag gillar det. En genombruten, ljust aprikos slingback eller sandal till detta hade varit riktigt snyggt.

Jag hade nog också slängt på ett par låååååånga örhängen här.”
  • Klänning.
En vanlig rak klänning kan göras mer dynamisk med några knep.

”En kjol under som får hänga ner en pytteliten bit gör skillnad. Man kan också sätta klänningen ovanpå en byxa.”

”Ett skärp gör stor skillnad, antingen ett brett i midjan eller på höften, eller ett smalt i midjan. Ett skärp med ett avvikande spänne är tacksamt, då händer något.”

”Sjalen är lite för grå för min smak. Om man kombinerar flera olika plagg funkar grått. Men några knalliga accentfärger, till exempel kornblått, eller någon av höstkulörerna eller en eller ett par stora tygblommor på axeln hade gjort en enorm skillnad här.”
  • Vardagskläder.
Jeans och seglartröja är ett skönt och snyggt hemmaalternativ som även kan funka på vissa jobb.

”Vill man göra det hela lite roligare väljer man i stället ett par tröjor i annan färg – rött, äppelgrönt, himmelsblått, gult, turkos – alla passar fint till jeans. En liten scarf i halsen kan ta upp färgen i byxorna.”

”Skorna kan piffa upp. Det är snyggt med en finare liten ballerinasko, tycker jag. Gärna även den i färg. Vill man köra klassiska linjen väljer man beige mocka till ett par khakichinos.”

”Som festalternativ funkar även denna tröja med en smal slacksbyxa, högklackade pumps och mega-stora pärlor i halsen och runt bägge handlederna – vips är man redo för fest!”
  • Jobbkläder.
Svart dräkt och vit blus är för många en typ av kläder som man måste bära på sitt jobb. Men outfiten går att pigga upp.

”I stället för vit blus kan man göra som hon på bilden och välja något mindre hårt; till exempel puderrosa, ljunglila eller nougat.”

”Ett par roliga strumpor kan vara ett enkelt och billigt sätt att förnya dräkten. Just nu finns massor av mönstrade strumpbyxor – blommiga, rutiga, randiga eller bara ett par enfärgade i nån kul färg som bryter av.”

”Även skorna kan vara lite kul i färg eller mönster. I höst är det hett med bi-colors, alltså två- eller flerfärgade.”

”Det kan räcka med en liten knasig brosch på kavajslaget för att lätta upp. Leta gärna i second hand-butiker.”

Hör du till dem som har en proppfull garderob, men ändå upplever att du inte har något att sätta på dig? Enligt stilkonsulten Mia Berg är lösningen att hitta en röd tråd. Lär dig att utnyttja din garderob till max.

Annons

Vi handlar kläder som aldrig förr. Konfektionsindustrin hör till de områden som stadigt ökar. Parallellt kommer rapporter om en klädindustri som har stor påverkan på miljön. För att tillverka ett par vanliga blåjeans behövs tusentals liter vatten, ett halvt kilo kemikalier och över 100 olika slags bekämpningsmedel, enligt en undersökning av Världsnaturfonden.

Ta hjälp
Med vetskap om detta kan en överfylld garderob skapa ångest. Ju fler kläder vi skaffar desto svårare är det att hitta något som passar. Det leder i sin tur till att vi köper ännu fler plagg. Men det finns en väg ut ur detta, menar Mia Berg (bilden), stilkonsult som bland annat driver företaget Stilverket och som i höst kommer ut med boken Personlig stil.

– Det ultimata är en garderob med kläder som går att matcha med varandra beroende på tillfälle. Men för att nå dit behövs en röd tråd som man kan följa när man shoppar, säger hon och medger att det inte alltid är helt lätt.

– Det bästa är kanske om man kan får hjälp av en utomstående person som vågar säga vad hon eller han tycker – alltså helst inte en vän. Även om det ofta är dyrt att anlita en konsult kan det faktiskt löna sig i längden.

Den röda tråden kan handla om färger som passar ihop, mönster som harmonierar och har ett syfte – vad ska kläderna användas till? Tänk på att även missmatchningar kan bli häftiga dynamikskapare. Många håller sig till säkerhetszonen och väljer svart eller grått. Ett säkert kort som i längden kan kännas en aning tråkigt.

– Till en början handlar det om att utmana sig själv. Ta in en färg och testa dig fram, råder Mia Berg.

Långsiktigt
Shopping är för många också ett sätt att koppla av och drömma sig bort. Att komma tomhänt hem kan kännas som ett nederlag. Ännu värre är det om det dessutom varit rea. Men det är i just dessa stunder som man enligt Mia Berg måste vara benhård – om man inte hittar det som man är ute efter ska man heller inte köpa något.

– Sen kanske man inte alltid ska låta prislappen få avgöra. Det är bättre att köpa en jacka som kostar några tusenlappar och som man verkligen vill ha, än att välja den som är billigare. Den dyra kan man ha i många år och i längden blir den billigare, säger Mia och poängterar att det dyraste alternativet är plagg som blir hängande oanvända i garderoben.

– Tyvärr händer det allt för ofta och det är också det sämsta med tanke på miljön.

Lena Wreede/TT Spektra
lena.wreede@ttspektra.se

Mer läsning

Annons