Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vad stoppar du i dig egentligen?

/

Vi blir alltmer medvetna konsumenter i mataffären, vi vrider och vänder på förpackningarna som aldrig förr.

Men för att begripa vad en helt vanlig falukorv innehåller krävs kunskaper utöver det vanliga.

Annons

Bli tillsatsexpert och ta reda på vad du verkligen äter!

Du står i butiken och vänder på en burk pesto – vad står det egentligen i innehållsförteckningen? Att peston innehåller basilika och pinjenötter är ju självklart, och de är också avbildade på etiketten. Men potatisflingor, mjölkprotein och surhetsreglerande medel, vill man verkligen ha det i sin pesto?
– Utgå ifrån ditt eget förnuft när du handlar. Om du exempelvis ska köpa mandelkakor, vad är rimligt att de ska innehålla? Vad skulle de innehålla om du bakade dem själv, och varför skulle de behöva några andra ingredienser egentligen? säger Mats-Eric Nilsson, författare till böckerna Den hemlige kocken och Äkta vara, som handlar om tillsatser i maten.Det är inte lätt att veta vad som är vad när man läser innehållsförteckningarna. Vem vet vad E 407 betyder, eller för den delen vad förtjockningsmedel, stabiliseringsmedel eller smakförstärkare egentligen innebär? Hur ska man bete sig om man vill veta vad man stoppar i munnen?
– Man ska vara skeptisk mot det man inte förstår, säger Mats-Eric Nilsson. Han tycker att man ska välja produkter med så kort innehållsförteckning som möjligt om man vill undvika tillsatser.
Kan man inte bara lita på att de ämnen som är godkända av Livsmedelsverket är ofarliga?
– Min invändning mot tillsatser i maten är inte i första hand att de skulle vara farliga, utan att maten innehåller för lite naturliga råvaror. Att det behövs smakförstärkare eller färgämnen är ett tecken på att vi accepterar för låg matkvalitet.Även om man inte orkar lära sig alla E-nummer eller bryr sig så mycket om tillsatser bör man reagera på en innehållsförteckning full av smakförstärkare, aromämnen och färgämnen, tycker Mats-Eric Nilsson.
– Fundera över varför smaken eller färgen på maten behöver förstärkas. Oftast beror det på att det finns för lite av råvarorna som ger naturlig smak och färg. Ett skräckexempel är guacamole på burk med en procents avokado i! Den befinner sig enormt långt från originalet, och då måste man såklart fejka både smak och färg.

Mer läsning

Annons