Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Var otrogen och tjäna tusenlappar

/
  • många val.Osäker på om du tjänar på att byta bolag? Din räkning är facit, ta informationen från de senaste räkningarna och knappa in på en av alla prisjämförelsesajter som finns på nätet.
  • energisnål.Sonys energisnåla LCD-tv KDL-40WE5W fick högt kvalitetsbetyg i Energimyndighetens test.

Är du en av dem som betalar för mycket för dina telefonsamtal och har ett onödigt dyrt bredband? Med din räkning som guide kan du anpassa ditt abonnemang efter dina behov och spara tusenlappar.

Annons

Du kan spara mycket pengar på att vara otrogen mot din operatör. Många sitter med telefonabonnemang som kostar onödigt mycket och har för feta bredbandsräkningar utan att veta om det.

– Har man ett väldigt gammalt abonnemang är det läge att byta, de senaste tio åren har exempelvis mobilsamtalen gått från att kosta sex kronor per minut till mindre än en krona. Många sitter också och betalar för ett betydligt snabbare bredband än de egentligen behöver, berättar Mattias Grafström, vd på Konsumenternas Tele-, tv- och internetbyrå.

Pressa operatörerna

Det gäller att skaffa koll på vad man faktiskt behöver och hur man använder sina teletjänster. Om du bara surfar och betalar räkningar via internet räcker en uppkoppling på två megabit per sekund. Ringer du mycket till mobiltelefoner eller på kvällstid kan du välja abonnemangstyper som är billigare till vissa operatörer och vissa tider på dygnet. Det är dina räkningar som kommer att hjälpa dig att hitta det billigaste alternativet.

– Titta på din senaste räkning och se hur mycket du ringer och vilka tider. Sedan kan du knappa in den informationen på en jämförelsesajt, exempelvis Telepriskollen, och se hur billigt du skulle kunna ringa, säger Mattias Grafström.

En gång om året tycker han att det är bra att göra en sådan koll. För att få ner priset maximalt gäller det att vara lite av en utpressare.

Det är man genom att ringa olika operatörer och berätta vad konkurrenten gett för erbjudande – då vill de ofta toppa det.

– Det ger nog det bästa priset, men känns det som för mycket jobb kan det räcka med att ringa ett eller två företag, berätta om sina behov och fråga vad man skulle behöva betala hos dem.

Rörlig eller trogen

Samlar man allt hos samma företag – telefoni, tv och bredband – får man ofta ett bra pris. Men det kan finnas nackdelar med den metoden också.

– Ekonomiskt är det ofta en fördel att samla allt på ett och samma ställe, man brukar få någon sorts rabatt. Däremot blir man bunden vid det bolaget och om man vill flytta en tjänst, till exempel internet, till en annan operatör, kan rabatten försvinna.

Ska du byta gäller det alltså att inte stirra dig blind på priset, det kan finnas andra nackdelar som gör det dyrare för dig i längden, som långa uppsägningstider eller bindningstider.

Mer läsning

Annons