Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ekonomichef vill undersöka försäljning av Hoforshus

Christer Ekendahl, ekonomichef vid Hofors kommun och vd för Hoforshus, föreslår att Hoforshus undersöker möjligheten att sälja hela bostadsbeståndet.


Sören Bergqvist, v, vice ordförande i kommunstyrelsen, är kritisk.


– Det här förslaget är inget vi har diskuterat, säger han.

Diskussionen om sorgebarnet Hoforshus går in i ett nytt skede. Christer Ekendahl, kommunens ekonomichef och Hoforshus vd, anser att bolaget ska undersöka om det är möjligt att sälja Hoforshus samtliga bostäder.

En försäljning av några hus för ett pris under det bokförda värdet leder till snedvridna hyror och är därför inget alternativ, skriver han i förslaget.

Enligt Ekendahl får skattebetalarna i Hofors kommun bära bostadsbolagets kostnader hur man än avvecklar beståndet. En utförsäljning av samtliga bostäder kan därför vara ett alternativ.

Sören Bergqvist, v, vice ordförande i kommunstyrelsen, satte nästan morgonkaffet i halsen när han fick reda på vad kommunstyrelsen har fått på sitt bord. Han skrattar när Arbetarbladet ringer upp honom.

– Det här är inget vi har diskuterat överhuvudtaget. Visst, man kan sälja hela beståndet, men jag tycker att man ska höra vad skattebetalarna tycker först.

– Jag retar upp mig på de borgerliga partiernas tjat om att sälja hus, säger han.

Han anser att Christer Ekendahl sitter på dubbla stolar.

– Klarar han av det här? Jag måste ta upp det här förslaget med kommunledningen, säger Sören Bergqvist.

Det är uppenbart att frågan är laddad. Att en socialdemokratiskt ledd kommun ser en utförsäljning av ett kommunalt bostadsbolag som ett alternativ tillhör ovanligheterna.

Socialdemokrater i ledande ställning i Hofors vill dock inte kommentera förslaget. De vill inte föregå kommunstyrelsens beslut. Men mycket pekar på att förslaget klubbas igenom på måndag.

Kommunstyrelsens ordförande Marie-Louise Dangardt, s, säger dock att det inte är en önskedröm att stå utan ett kommunalt bostadsbolag.

Hoforshus styrelseordförande Hans Forsberg, s, vill överhuvudtaget inte kommentera förslaget.

Raimo Pärssinen, s-ledare i Gävleborg, blir förvånad när Arbetarbladet upplyser honom om förslaget.

– Vid en utförsäljning av hela beståndet avhänder man sig möjligheten att ha en allmännytta. I andra kommuner i länet har man sålt delar av bostadsbeståndet.

– Frågan kan utredas, men om hela beståndet ska säljas får vi väl en ny debatt, säger han.

Hyresgästföreningens representant Kenneth Nilsson är kritisk.

– Förslaget antyder att bostadsbolaget har glömt bort sitt uppdrag. Allmännyttan är ingen handelsvara, det är en välfärdsinrättning.

Sören Bergqvist, v