Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ekonomin har ”knäckt” ett tiotal chefer

/

Ett tiotal landstingschefer har fått sparken eller hoppat av de senaste åren. De flesta för att de inte klarat ekonomin eller inte orkat fortsätta spara.

Annons

13 landstingsdirektörer, divisionschefer och verksamhetschefer har de senaste åtta åren fått sparken eller hoppat av frivilligt. I ungefär hälften av fallen har det funnits en direkt koppling till att de inte lyckats få ordning på ekonomin. I några andra fall har chefer känt att de inte haft kraft att genomföra ytterligare förändringar, och därför klivit av. I ett par fall har avhoppen haft med ledarskapsproblem att göra.

– Med tanke på landstingets stora organisation ligger nog chefsomsättningen på en normalnivå, säger landstingsdirektör Svante Lönnbark.

Är det möjligt att vara e n bra chef för verksamheterna och personalen och samtidigt genomföra ständiga förändringar och besparingar?

– Det finns bara ett svar på det och det är ja. Det är ett svårt uppdrag, särskilt med den situation vi har nu då intäkterna inte ökar i samma takt som kostnaderna. Vi har exempel på chefer som lyckas.

Men också flera exempel på chefer som inte lyckats. Är pressen rimlig?

– Det är ett relativt begrepp. Ingen beordrar någon att bli verksamhetschef utan det är ett jobb man söker sig till.

Annons