Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ekonomins lagar gäller även för vindkraften

Annons

Svar på replik i Arbetarbladet 2011-05-21 från Linda Magnusson, vd O2:s vindkraftkooperativ och Pär Holmgren, TV-kändis.


Vi avhåller oss från personangrepp hur lockande det än är i detta fall, där våra av O2 ifrågasatta siffror hämtats direkt från räknesnurran på deras egen hemsida! Denna skall väl visa, vad det går att spara på att köpa vindandelar? Linda Magnusson är den som vilseleder, med att ställa rörliga månadspriser mot fasta årsavtal! Att hon talar i egen sak står klart för alla. Vi tillåter oss bara, att ifrågasätta vindkraftens nytta, lönsamhet och överlevnadsförmåga.


Sveriges växande elöverskott utan vindkraften, vår minskande elanvändning och den bristande överföringskapaciteten i regionnäten, i stamnätet och i kablarna för export till närliggande länder, är anledningen till att vi ser, att ett svårplacerat elöverskott ger vikande elpriser framöver. Inte den onödiga vindkraften!


Den mycket kostsamma utbyggnad av regionnäten och stamnätet, som vindkraften kräver, kommer att om den verkligen genomförs, innebära kraftigt ökade nätavgifter för elanvändarna. Sverige klarar lätt sina EU-mål för andelen förnyelsebar energi utan vindkraft. Att marknaden för opålitlig vindkraft är inlåst och mättad runt södra Östersjön under avsevärd tid och att detta innebär stora risker för vindkraftsbolagens överlevnad är inte tomma ord. Det är den verklighet man lever med i Tyskland, Danmark och Sverige, den gäller även för O2 och deras vindandelsägare.


Jonny Fagerström
Björn Törnvall

Mer läsning

Annons