Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Elavbrotten drabbar Hans-Olofs firma i Järbo – "Vi kanske inte betyder så mycket"

Norra Sandviken var utan ström under ett par timmar under torsdagen. En björk som fallit över en elledning sas vara orsaken.
– Det faller träd över ledningen ibland, men oftast är det bara vi här ute som berörs, säger Hans-Olof Lönn.

Annons

På gården utanför Järbo ligger en trävaruhandel. Verksamheten är inriktning på trädgårdstjänster men en stor del av arbetet innebär också trädfällning, såg och hyvelarbeten. Hela såg- och hyvel-delen för företaget ligger nere vid ett elavbrott.

Hans-Olof Lönn berättar att det blir elavbrott flera gånger om året framförallt när det blåser. Ofta timslånga avbrott och han beräknar att avbrotten årligen kostar företaget ungefär 5-6000 kronor.

– Vi ligger längst ut på ledningen. Avbrotten brukar ligga mellan huvudledningen och oss, det skulle väl inte vara så krångligt att trädsäkra den biten men vi är bara ett litet gårdsföretag, inte Sandvik. så vi kanske inte betyder så mycket. säger Hans-Olof Lönn.

Läs även: Stort strömavbrott i Sandviken – oklart hur många som drabbats

Läs även: Grannarna i Jäderfors sparar pengar genom att gräva fiber på egen hand

Läs även: Att musta äpplen är trendigt

Sandviken Energis elnätschef Hans Reidemar berättar att den björk som föll utanför Järbo på torsdagen bidrog till strömavbrottet men att enbart trädet inte kan ha orsakat det.

– Vårt utredningsarbete pågår, när det blir klart vet vi inte. säger Hans Reidemar.

Delar av norra Sandviken blev strömlöst. Alla berörda hushåll hade fått elen tillbaka efter ett par timmar. Det som var speciellt var att en björk utanför Järbo kan ha haft en bidragande roll i strömavbrottet. Hans-Olof Lönn bor och verkar i området och berättar att det vanligtvis bara rör området runt Järbo när träd faller över ledningar.

– Jag hoppas innerligt att kablarna blir nergrävda när fibernätet grävs ner, att de samordnar grävandet, säger Hans-Olof Lönn.

Hans Reidemar menar att de inom Sandvikens Energi jobbar för att hitta synergieffekter så mycket de kan. De tar ibland beslutet att inte lägga fiber och elkabel tillsammans men att de faktiskt sitter under samma tak.

– Oftast går det bra att samarbeta när vi gräver, som i centrum. Men där vi ibland fått markägarens tillstånd att gräva fiber kan vi samtidigt få ett nej till att lägga elkabel, säger Hans Reidemar.