Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Eldigt värre när tangon intog teatern

I går kväll bjöds det på tango i soppteaterform på Gävle Teater.

Bestick kan flyga och matbitar sättas i halsen, för ungefär så eldigt är det med tango.

Lyckligtvis skedde inget av de två. Men eldigt var det. Det såg Bodil Bendixon och Tord Sölvesson till och det enda jag kan tänka på nu är att jag måste få vara delaktig i denna känslosamma eld.

Med argentinsk glöd och lite finskt vemod visade de sin föreställning ”Leve Tangon!” för omkring 130 belåtna åskådare.

En argentinsk tango inleder kvällen. I svarta kostymer och hatt kommer de in. Och med varsitt dragspel likt smycken på magen spelar sin väg genom borden fram till scenen.

Där fortsätter de enligt finkulturell tradition att bjuda på en ouvertyr.

För att vi i publiken ska veta vad som komma skall.

Det blir finskt och det blir örhängen, det blir Carmen och dansbana, och Taube och schlagers. Tangon är överallt, mer än man kan ana.

Att dragspel skulle vara klassat som ett töntigt instrument är något jag tror många skulle skriva under på. Det man då glömmer är hur dragspel gör sig när man använder det i rätt sorts musik.

I musik som tangon blir dragspelet allt annat än töntigt. Musik som visar upp blödande hjärtan på ärmar. Musik som får sorgen över olycklig kärlek att riva till lite extra hårt och musik som får passionen att flamma upp i rent av okontrollerade eldar. I musik som tangon, då är dragspelet herre på täppan.

Nu undrar jag mest:Finns det någon slags intensivkurs man kan gå? Ett tango-kit där man får lära sig språket, dansen och framför allt; dragspelandet? För leve tangon, det skriver jag under på...