Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Electroengine: Därför har vi rätt

Electroengine lägger korten på bordet. Arbetarbladet har fått ta del av delar av det material som de hävdar ger dem rätt.

Annons

– Vi måste sätta ned foten. Vi har påbörjat en avetablering i Gävle. De fyra första anställda går hem på måndag och det börjar närma sig deadline för oss, säger Thomas Bergfjord, vd för Electroengine.

Electroengines etablering i Gävle mottogs med glädje förra året. Efter Ericssons nedläggning fanns gott om både personal och lokaler åt företaget som arbetar med utveckling av elfordon.

26 maj undertecknades en avsiktsförklaring mellan Electroengine och Gävle kommun, Länsstyrelsen i Gävleborg, Region Gävleborg samt Gävle Teknikpark.

Kommunikationen brast

Därefter har något gått snett i kommunikationen mellan parterna.

Det kulminerade i förra veckan med att Electroengine hotade att flytta sin nystartade verksamhet från Gävle.

Att en så kallad projektarena skulle bildas vid Teknikparken framgår redan i avsiktsförklaringen. Men e-post-korrespondensen som Electroengine nu visar upp ger en bild av att mer än så kan ha utlovats av Teknikparken.

I januari skrev Teknikparkens vd Stefan Klahr i ett mejl att det finns beslutat att projekt etableras och finansieras, men att allt ännu inte är klart. Han skriver även att grundfinansiärer är Gävle kommun, Region Gävleborg, Länsstyrelsen i Gävleborg och Tillväxtverket.

Det första steget i projektet var att 50 miljoner kronor skulle satsas under 2011. Hälften av dem skulle Electroengine stå för – resten skulle komma från övriga parter.

Electroengine säger sig hittills ha lagt ut 28 miljoner kronor i projekten. Övriga parter skulle betala företaget i efterhand. I oktober förra året skrev Stefan Klahr via mejl att Teknikparken klarar att betala 2,8 miljoner kronor innan årsskiftet.

Vänt sig till kronofogden

Pengar som Electroengine i mars fortfarande inte har fått. Företaget har därför vänt sig till Kronofogden med krav på nio miljoner kronor.

Thomas Bergfjord säger sig vara beredd att dra ett streck över gammalt groll om kommunen, regionen, länsstyrelsen och Teknikparken lever upp till vissa krav.

– I första hand vill vi ha de 2,8 miljonerna. Men vi vill också se en plan för hur man ska betala resten och en avsikt för vad man vill och vad man ställer upp med. Det här handlar om förtroende, om vi ska kunna fortsätta i Gävle, säger han.