Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Elegy - skönhetens makt

Elegy - skönhetens makt
Regi: Isabel Coixet
Med: Ben Kingsley, Penélope Cruz, Patricia Clarkson med flera
Filmstaden, Gävle

Det borde ju vara rätt hopplöst att göra en seriös film i dag om hur en skallig gammal träbock framstår som lockande för ursnygga unga tjejer.
Så "Elegy", byggd på en roman av Philip Roth, är en verklig utmaning.

Jag måste motvilligt säga att den faktiskt inte är patetisk – hela tiden.
Ben Kingsley spelar övertygande en belevad äldre litteraturprofessor. Han dyrkar frihet, skönhet och sex. Helst i kombination. Kvinnan klassificeras som "a piece of art".
Penélope Cruz spelar en mjäll studentska vars uppdykande förändrar mannens världsbild.

Han är visserligen självgod och skräckslagen för att binda sig. Men även en cynisk livsnjutare drabbas så småningom av kroppens förfall, det obevekliga åldrandet, sanningens ögonblick.

Därmed kommer filmen att handla mer om människors livsval än om parets sorgliga kärleksrelation. Det är det som räddar den. Hjälpligt.

Tyvärr är "Elegy" också den sortens jobbigt förfinade historia som har pianoklink eller opera i bakgrunden, tjusiga drinkbord, artig konversation, och vilar kameran på långa läckra damben. Kultiverat drama på amerikanska känns gärna som ett enda långt cocktailparty.

Även den kvinnliga huvudpersonen lider förresten. Eftersom hon är så snygg är det ingen som ser personen inuti. Ja, stackars.