Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Elektro-Kapsel går bra

Avancerade system för övervakning och elkraft i operationssalar ger stabila intäkter för Elektro-Kapsel i Järbo.
– Det gjorde att vi klarade lågkonjunkturen väldigt bra, säger Jonas Lundström som tillsammans med brodern Niklas och pappan Allan äger och driver företaget.

Annons

En annan stabil intäktskälla är transporterna av flygbränsle till och från Gävle hamn.

Järboföretaget konstruerade systemen som styr pumparna och ser till att bränslet hamnar i rätt ledningar och rätt behållare.

Det har gått så bra att Allan Lundström och hans söner nu planerar att bygga ut. När snön smält ska betongplattan gjutas för en lagerlokal som ger mer plats för montering.

– I dag hyr vi lager runtom i Järbo. När vi får allt på samma ställe slipper vi frakter och kan ta hem mer material. Vi kan producera mer på kortare tid, säger Jonas Lundström som tror att det också kan leda till en eller ett par nyanställningar.

I dag har företaget 15 anställda, inklusive de tre ägarna.

Startade hemma i villan

Elteknikern Allan Lundström startade Elektro-Kapsel för 40 år sedan, hemma i villan i Järbo. I mitten av 1990-talet bestämde han sig för att skaffa större lokaler, i samma veva som sönerna gick in i rörelsen.

De köpte de gamla snickerilokalerna på Bangatan och rustade upp dem. I affären ingick också granntomten som reserv för eventuell expansion.

Nu är tiden mogen för nybygget som finansieras med lån och eget kapital.

Ingen marknadsföring

Elektro-Kapsel har aldrig satsat på marknadsföring eller egna säljare. De flesta uppdragen har man fått genom kontakter och goda referenser. Det handlar ofta om kluriga lösningar som andra i branschen har svårt att klara av.

Niklas Lundström har blivit något av specialist på operationssalar.

– Jag är ofta ute på sjukhusen och förstår hur de pratar och vill att det ska vara. Det är en väldigt stor fördel, säger han.

Manöverpanelerna och systemen är för det mesta specialdesignade för varje operationssal. Ofta börjar förberedelserna en till två år innan systemen levereras.

– Vi vill vara med så tidigt som möjligt, säger Jonas Lundström.

Leveranserna till sjukhusen står för drygt hälften av omsättningen. Flera beställningar är på gång, bland annat till sjukhus i Linköping och Kalmar.

Annons