Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Elektronisk sagostund i Andersberg

När jag ser kretsen kring Idka framträda brukar spelplatsen vara en annan. De har definitivt aldrig spelat under bilder med Alfons Åberg, vad jag vet. Publiken är också en annan, av yngre modell: skolelever från Andersberg.

”Sagan om Lilla Vargen” är som en barnbok skriven av Bruno K Öijer med författaren själv som sagofarbror. I sex akter berättar WOBZ om hur den Lilla Vargen drivs från sitt hem i skogen, som ska rustas och byta stammar, och ger sig av mot storstan. Vargen får en lägenhet i sjätte hand i miljonprogrammet och konfronteras med en värld som ligger långt från skogens stillsamma sus.

Det mesta av berättelsen får vi fylla i själva. Bara några få förklarande rader inleder varje akt, därefter tar musiken vid och ger en känsla för vad som händer med Lilla Vargen. Den elektroniska musiken bygger upp världen som Vargen rör sig i likt illustrationerna i en bilderbok, från en mörk och tjattrande skog till stadens blippande och mullrande kakofoni.

Berättelsen kan ses som en sagofiering av mänsklighetens flytt från landsbygd till staden, en inte alltid oproblematisk process. Men publiken, med flera olika etniciteter, får mig också att tänka på erfarenheten av att fly sitt land och hitta en ny tillhörighet på en främmande plats.

Bandet WOBZ består av Girilal Baars, Jocke Westlund, Viktor Zeidner och Olle Åberg. De kan verkligen inte anklagas för att Disney-förpacka barnkulturen. ”Sagan om Lilla Vargen” får mig att tänka på 1970-talets barnkultur och det är en föreställning som inte talar ner till den unga publiken. Risken är snarare att den hänger för högt över deras huvuden. Att skapa en elektronisk sagostund är en briljant idé, men lite mer kött i berättelsen att fästa intresset vid hade gjort föreställningen lättare att ta till sig.

När allt är över och de elektroniska tonerna har klingat ut, frågar musikerna om barnen vill känna på instrumenten. Rusning fram till scenen och ivriga barnfingrar över thereminen. Vem vet, kanske föddes en framtida Idka-medlem i går i Andersbergs bibliotek?

”Sagan om Lilla Vargen” spelas även i kväll på Kulturkiosken och på onsdag i Hille bibliotek.