Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Eleverna ska inte betala krisen

Lärarnas Riksförbund kräver att en skolkommission inrättas för att följa upp konsekvenserna av nedskärningar, uppsägningar och varsel.

Annons

Lärarnas Riksförbunds nya rapport ”Nedskärningar i skolan” visar att det i nästan alla kommuner pågår eller har aviserats ekonomiska nedskärningar. 379 lärare har hittills sagts upp och 665 lärare har varslats om uppsägning under samma period. Hälften av kommunerna planerar att lägga ytterligare varsel av lärartjänster.

Kommunerna klarar inte av att upprätthålla kvaliteten inom skolan. I stället menar vi att staten måste garantera att skolan får tillräckliga resurser för att kunna ge en kvalitativ och likvärdig utbildning.

Vår undersökning visar att nedskärningarna inom skolan bland annat kommer att innebära större klasser, sämre specialundervisning och minskad kompetensutveckling för de lärare som är kvar.

Samtidigt ska omfattande och viktiga skolpolitiska reformer genomföras 2010 och 2011. Vi kommer att få nya kursplaner och läroplaner, ny gymnasieskola, ny lärarutbildning, inrättande av lärarlegitimation, skärpta behörighetsregler, ny skollag och nytt betygssystem.

Regeringen bör därför inrätta en skolkommission. Den ska följa upp konsekvenserna av nedskärningar, uppsägningar och varsel, granska resultat och kunskapsutvecklingen i skolan. Det finns skäl att ifrågasätta kommunernas förutsättningar att klara av att garantera kvaliteten i undervisningen. Särskilt allvarligt är det sannolikt i de kommuner som ligger på den svarta listan.

Under 90-talets ekonomiska kris betalade Sveriges ungdom priset genom kraftiga besparingar på skolan.

Allt tyder nu på att kommunerna är på väg att upprepa misstaget. Vi godtar inte att eleverna och skolan ska betala krisen en gång till!

ordförande Lärarnas Riksförbund

kommunombud, Lärarnas Riksförbund i Älvkarleby

Mer läsning

Annons