Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Elevhälsan måste bli bättre

Annons

Barn och ungdomar mår sämre idag än tidigare. Fler ungdomar upplever ångest och stress än tidigare samtidigt som depressioner kryper längre ner i åldrarna och självmordsförsöken bland unga kvinnor ökar. En satsning på mer resurser till barn och ungdomar är nödvändig.
Att den psykiska ohälsan hos barn och ungdomar ökar har varit en oroväckande trend under en längre tid. Särskilt dåligt mår de unga tjejerna. Vi kan inte acceptera att framtidens generation far så illa i det samhälle vi lever i.
De flesta vuxna har en arbetsplats att gå till, barn och unga är inget undantag. Den arbetsplatsen heter skolan. Skolans uppgift är att utbilda och förbereda elever inför livet. Att ta tillvara varje elevs kapacitet och uppnå den enskildes mål görs bäst under förutsättning att barn och unga också mår bra.
Den oroväckande trenden av ökad psykisk ohälsa måste brytas. Regeringen vill nu satsa 650 miljoner kronor på elevhälsan bara mellan åren 2012 och 2013. I personalförstärkning skulle detta motsvara 700 fler anställda inom elevhälsan 2014. Kuratorer, skolsköterskor, psykologer och skolläkare skulle bli fler i skolorna runt om i Sverige. Detta är mycket positivt men också nödvändigt då skolan är arbetsplatsen för barn och ungdomar, där de vistas 5 dagar i veckan och där en stor del av utvecklingen hos den enskilde sker.
Sverige ska ha världens bästa skola men vi får inte nöja oss med det. Vi ska ha världens bästa elevhälsa med en bra tillgänglighet för barn och unga.
Matilda Sundquist Boox
Riksdagskandidat Folkpartiet Gävleborg

Mer läsning

Annons