Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Elfiskebåtar märker fisk

Det finns två elfiskebåtar i hela Europa. En av dem befinner sig just nu i Gavleån för att märka fiskar för det samarbetsprojekt som ska underlätta fiskvandringen i ån.

Arbetarbladet har tidigare berättat om det samarbetsprojekt för att förbättra fiskvandringen i Gästriklands åar som bland andra länsstyrelsen, Gävle kommun och Gävle energi deltar i.

Som en del i projektet finns nu en av Europas blott två elfiskebåtar i Gavleån. Båten klarar av att fiska i vatten som är för djupa och strömma för att man ska kunna använda något annat redskap.

En kätting i fören skickar ner en elstöt i vattnet som bedövar fisken så att den flyter upp till ytan och kan fångas in med en hov.

– Fisken är helt oskadd och det är en stor fördel för då kan vi både artbestämma och märka den innan vi släpper tillbaka den. Sen ser vi när den fångas in nästa gång hur den har vandrat, säger Kalle Gullberg, länsfiskekonsulent vid Länsstyrelsen Gävleborg.

– Det här är ett riktigt trumfkort för att kartlägga fiskevandringen och var problemen finns.

I går befann sig båten i centrala Gävle och i dag fortsätter undersökningarna i strömmarna vid vattenkraftverket i Forsbacka.

Vid den pågående inventeringen av fiskarterna i Gavleån har 19 arter hittills påträffats.