Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Elisa Lindström: "Jag stänger av"

/

De har hyllats i ”Dansbandskampen” och firats för sin föryngring av genren. Men det är med svett, slit och vilja som Elisas har spelat till sig sin riktiga publik.

– Man måste orka hålla ut, säger Elisa Lindström i Guldklavenprisade Elisas som i kväll kommer till Ön i Hedesunda.

Annons

Första skivan hon köpte för egna pengar var Spice Girls debutalbum. Men redan innan hon kunde gå vaggade Elisa Lindströms mamma dottern till sömns hemma i Töreboda till tonerna av Lotta Engberg. Men att hon själv skulle bli en av Sveriges största dansbandssångerskor hade hon inte trott för några år sedan.

– Först hade jag tänkt plugga vidare inom musik eller åka utomlands och jobba som showartist. Men så kom Zekes, ett band med medlemmar från Skövde där jag gick gymnasiet, till final i ”Dansbandskampen”.

– Efteråt fick de en full spelplan och kunde faktiskt på riktigt jobba med musik. Det var något jag inte hade tänkt på innan, berättar 22-åriga Elisa Lindström som omgav sig av vänner som heller inte var helt främmande för genren.

I och med segern i SVT:s ”Dansbandskampen” fick Elisas det kommersiella genomslaget de hade hoppats på. Men efter tv-hajpen började den riktiga utmaningen: att hålla intresset uppe ute i landet. Det har varit intensiva år för Elisas som undan för undan har lyckats bygga upp en stabil publik i Dansbandssverige.

– Det gäller att orka hålla ut de första tunga åren. Man måste vara beredd på mycket jobb och att det tar sin tid att spela till sig en publik. Sverige behöver verkligen fler yngre dansband, säger hon och uppmanar alla unga fighters där ute att hålla ut.

Tror du att du sysslat med dansbandsmusik om du hade växt upp i Stockholm eller Göteborg?

– Nä, jag tror faktiskt inte det. Där jag kommer ifrån så finns det väldigt mycket schlager- och dansbandsmusik och vi hade möjligheter att knyta bra kontakter och skaffa spelningar. Men jag tror också att det beror på att det är mer accepterat i små städer och ute i landet, än i Stockholm till exempel.

Dansbandslivet har också sina baksidor. Elisa Lindström säger att de gör ungefär hälften av sina spelningar inför en nykter publik, men att festspelningarna är krävande. Det skulle bli väl tufft utan variationen.

– Det är när man går av scenen som man kan känna sig lite utsatt. Det har varit några incidenter, men jag försöker alltid stänga av när det kommer.

– Så länge man håller på med det här och ska vara offentlig så kommer det ju va så. Man får se det som en del av jobbet.

I höst väntar en helt ny utmaning för Elisa Lindström. Som en av deltagarna i TV 4:s ”Körslaget” ska hon ta fram och coacha en kör på hemmaplan i Töreboda.

– Jag blev superglad när jag blev tillfrågad! Det är sådan man har drömt om lite smått och när jag fick förfrågan var det solklart att tacka ja. Det behövs fler dansbandsprofiler i media.

I augusti börjar de första köruttagningarna. Elisa Lindström svarar snabbt på frågan om vad största utmaningen kommer att bli:

– Att dirigera. Man har ju sett att många på tv inte riktigt vet om de ska dansa eller dirigera eller vad de ska göra.

Ledarrollen har hon med sig naturligt som storasyster, förklarar hon. Och hon vet exakt vilken stil hon ska köra.

– Det handlar inte om att kören sjunger bra, utan att vi utstrålar glädje. Sånt går genom rutan!

Annons