Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Eliternas elit styr

Allt färre styr allt mer, och allt fler, i 2000-talets globaliserade värld. Det är den inte särskilt överraskande utgångspunkten när amerikanen David Rothkopf kartlägger och analyserar eliternas elit i boken ”Superclass”.

Rothkopf har räknat ut att dagens nya superklass består av 6 000 personer. Majoriteten kommer från USA och Europa. Flertalet är dollarmiljardärer. Till denna maktelit räknas också personer som Bill Clinton, Usama bin Ladin, Bono och andra mäktiga – just det – män. Endast 6,3 procent är kvinnor.

I bokens förord förklarar Rothkopf varför han är mannen att sammanställa denna lista (som han märkligt nog väljer att inte publicera). Tack vare tidigare erfarenheter och sitt nuvarande företag – en internationell rådgivningsbyrå – känner han och har träffat många i superklassen på deras informella spelplaner. Och fascinerats, till den grad att författaren bitvis framstår som sin egen PR-agent.

Främst leder boken i bevis att en sådan mäktig superklass faktiskt existerar, att den agerar i det fördolda utanför demokratins ramar, och att den delvis är ett nytt, just globalt fenomen. Bokens fyrahundra sidor är späckade med namn, statistik och mer statistik.

Om att världens rikaste 2 procent äger hälften av alla tillgångar; eller annorlunda uttryckt, de rikaste 10 procenten äger 85 procent av jordens tillgångar. Om att hälften av världens invånare lever på mindre än 2 dollar om dagen, och att världens fem största företag idag har en omsättning som är högre än BNP i alla utom tretton länder.

Sådan statistik kan få den mest saktmodiga att bli revolutionär, men inte David Rothkopf. Han är en övertygad marknadsliberal. Dock hävdar han att världen måste skapa internationell lagstiftning för att styra upp superklassens ekonomiskt drivande men föga jämlikhetssträvande avsikter. Och i den slutsatsen – snarast truismen – landar Superclass.

Behöver vi Rothkopf för att inse det? Behöver vi hans bok för att förstå att gårdagens aristokratier i dag har ersatts av internationella kapitalister? Den som svarar ja på båda frågorna, rekommenderas varmt Superclass.