Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Elitkyrka eller inte?

LO vill se en folkkyrka, styrd av förtroendevalda politiker som har ett brett folkligt förtroende, skriver Ulrika Belin och Hans Svedberg.

Annons

För de flesta av oss medborgare står ”Kyrkan mitt i byn”, som en symbol över livets viktiga händelser. Dopet, konfirmationen, giftermålet eller sorgen vid en begravning av någon kär eller när vän. Alla har vi på ett eller annat sätt mött kyrkan. En del av oss är till och med aktiva i församlingsarbetet. Så har det varit och de flesta utgår från att så ska det förbli. Men det är knappast en självklarhet, utan det finns en hel del frågor att fundera runt.

Ska vi ha en elitkyrka eller inte? Ska alla få känna sig välkomna i kyrkan oavsett bakgrund, kön eller sexuell läggning? Ska kyrkan aktivera sig i ungdomsarbete för de mest utsatta?

Dessa frågor styrs efter kyrkans makthavares värderingar. I Sverige har vi möjligheten att med vår röst avgöra detta. Är du medlem i kyrkan kan till och med den som bara är 16 år vara med och avgöra inriktningen på kyrkan.

Följande skäl anser vi finns för att du ska gå och rösta.

Kyrkans syn på människovärdet är detsamma som socialdemokratins: Frihet, jämlikhet och solidaritet.

Det ska finnas plats för både troende, sökande och för dem som av andra skäl vill stödja kyrkan.

Ekonomi, etnisk tillhörighet eller sexuell läggning ska inte ha någon betydelse hur du bemöts av kyrkan.

Kyrkan tar och ska fortsatt ta ett stort socialt ansvar.

Svenska kyrkan har begravningsansvaret.

Kyrkan är en kulturbärare som har stora egendomar och kulturskatter som ska förvaltas på ett för medborgarna förnuftigt och rimligt sätt.

Kyrkan är starkt engagerad i barn- och ungdomsverksamheten. Denna ska utvecklas och präglas av en värdegemenskap där alla har plats.

Kyrkan är engagerad i miljöarbetet och ska så förbli.

Kyrkan har många anställda som gör ett gott arbete. De ska även i fortsättningen få känna trygghet och inflytande över sitt arbete.

Om många deltar i kyrkovalet stärks den demokratiska grunden för kyrkan.

Ordförande i LO-distriktet Dalarna och Gävleborg

vice ordförande i LO Dalarna och Gävleborg, ordförande i IF Metall Hälsingland

Mer läsning

Annons