Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

SAIK föll i historiska matchen

/

Första bandymatchen i Kina är spelad.
SAIK föll mot Bajkal Energy med 6–7 – i en uppvisningsmatch där resultatet var sekundärt.
Att undvika skador på den bottenfrusna sjön hade högsta prioritet.
– Det enda vi pratade om med ryssarna var att ta det lugnt, säger Linus Pettersson, en av målskyttarna.

Annons

Vid 09-tiden på lördag morgon begav sig SAIK till Royal Park i Chengde för att delta i invigningen av Bandy Winter Classic.

Vid 10.30 spelades en förmatch på två gånger 20 minuter där Nordic Vikings – med bland andra SAIK-tränarna Stefan Söderholm och Anders Jakobsson samt legendaren Hasse Johansson – slog det kinesiska landslaget med 6-3.

Strax före klockan 12 spelades sedan den historiska matchen mellan SAIK och Bajkal Energy.

Men särskilt mycket till match blev det inte. Isen på den bottenfrusna sjön var rejält svårspelad och på flera ställen fick arrangörerna ställa ut koner mitt på isen för att undvika skador på spelarna.

– Ett roligt arrangemang, men isen var väl under all kritik. Det var en sjöis som man inte hade gjort någonting med. Vi pratade med ryssarna innan match och det enda vi pratade om var att ta det lugnt så att det inte blev skador, säger Linus Pettersson.

Sandviken föll med 6–7 mot det ryska motståndet i en match som spelades två gånger 30 minuter. Linus Forslund och 17-årige junioren Albin Airisniemi stod för två av målen medan Linus Pettersson (på straff) och Rasmus Forslund gjorde varsitt.

– Det kändes som att resultatet var helt oväsentligt och det var en avslagen karaktär på matchen från båda lagen. Det kändes mest som att lattja med polarna på en nyårsaftonsmorgon. Men vi åkte kanske inte hit för att spela världens bästa match. Det viktiga var att vi spelade, så man fick acceptera förutsättningarna, säger Linus Pettersson.

I Royal Park kryllade det av folk och aktiviteter under förmiddagen. Uppskattningsvis 500 åskådare såg invigningen av Bandy Winter Classic människor som sedan följdes av Nordic Vikings match kort därpå.

Men när huvudmatchen skulle sättas i gång hade publiksiffran minskat rejält.

– Jag trodde att det skulle vara mer. Perka (Per-Erik Holmström som varit drivande bakom hela resan) hade snackat om sex-sju tusen, men det kändes som att det var 200. Det var coolt, men ändå lite konstigt, säger Linus Pettersson.

Vad säger du om evenemanget och Kinaresan överlag?

– För egen del så älskar jag det. Jag har aldrig varit i Kina, så bara att komma hit är kul. Det kändes nästan surrealistiskt att byta om till bandyutrustning i Chengde, så det var en ganska häftig känsla på något sätt.

Direkt efter matchen tog sig spelarna tillbaka till hotellet. SAIK lämnade sedan Chengde vid 15-tiden för att ta sig de 16 milen till Peking. Halvvägs till den kinesiska huvudstaden stannade laget till för att besöka ett av världens sju nya underverk – Kinesiska muren.

På söndagen har SAIK helledigt och då kommer spelarna att se sig omkring i Peking.

Följ liverapporteringen från resan här:

Mer läsning

Annons