Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

SAIK:s mäktiga svit på spel – 21 raka år med semifinaler

/

SAIK:s långa svit av SM-semifinaler står på spel mot Hammarby.
Trumfkortet – att klubben inte förlorat en femte och avgörande kvartsfinal sedan 1987. Och aldrig på hemmaplan.
– Den sviten vill man ju inte gärna vara med och bryta, säger SAIK-tränaren Anders Jakobsson.

Annons

SAIK har spelat minst semifinal 21 år i följd. Senast man förlorade i en kvartsfinalserie var 1994, 0–3 i matcher mot Boltic. Kvartsfinalförlusten innan dess skedde 1987, i en serie som då gick till fem matcher mot Kungälv.

Då var det målskillnad som avgjorde var den femte matchen spelades, och SAIK tvingades spela den på bortais mot ett Kungälv där finländarna Esa Määttä, Jukka Ohtonen och Risto Kontturi såg till att stålmännen blev utslagna efter 5–3 på Skarpe Nord.

SE ÄVEN: Höjdpunkterna från Hammarby-SAIK på Zinkensdamm

Sedan dess har SAIK varit inblandat i åtta kvartsfinalserier som gått till fem matcher – och vunnit samtliga på hemmaplan.

Men då är då och nu är nu.

Nu är det Hammarby som hämtat upp 0–2 till 2–2 i matcher och har vind i seglen. Anders Jakobsson har sett lördagens möte på Zinkensdamm i efterhand och vet vad som måste bli bättre om SAIK:s långa semifinalsvit ska hållas intakt.

– Farten måste upp, på samtliga. På Zinken åkte vi för mycket med bollen och hade inget snabbt passningsspel. Den biten måste bli bättre, men samtidigt har vi en motståndare som förstör och gör det svårt för oss också. Hammarby har lyckats bra med att dra ner på tempot, säger Anders Jakobsson, som tror att SAIK-spelarnas erfarenhet av viktiga matcher ska fälla avgörandet.

– De har spelat en hel del såna här matcher, och jag tror att det enbart är inspirerande. Nu är det bara att släppa loss.

Hemma- eller bortaplan har nästan alltid varit helt avgörande när SAIK spelat femtematcher både i kvarts- och semifinal. Laget har vunnit nio av tio hemma, och bara vunnit en av fem på bortais.

LÄS ÄVEN: Nyckeln SAIK måste lösa: "De spelar fruktansvärt tråkigt"

LÄS ÄVEN: Hammarby utjämnade efter vänsterbackens slagskott

Mer läsning

Annons