Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

SAIK:s nya ansikte utåt ska lyfta klubben – vid sidan av isen

/
  • Pär Söderlund är ny klubbchef i SAIK och jobbar för högtryck under World cup med att hinna träffa så många människor som möjligt.

På isen har SAIK lett utvecklingen i svensk bandy de senaste åren.
Vid sidan av den har man hamnat på efterkälken.
Det ska nye klubbchefen Pär Söderlund ändra på.

Annons

Med fem raka SM-finaler i ryggen finns det inte mycket SAIK behöver ändra på, mer än att förfina den spelmodell som gett sådana framgångar.

Men för att behålla sin tätposition måste utvecklingen även ske på annat håll – i organisationen. Där har klubbar som Villa-Lidköping och Västerås tagit kommandot, med tydliga profiler i spetsen i form av Jonas "Sparris" Johansson och Sandvikenbördige Michael Campese. Villa, med elitseriens bästa publiksiffror, omsätter i dag 15 miljoner kronor, Västerås 19 miljoner.

SAIK:s omsättning ligger nånstans kring 14 miljoner kronor, men då ska man komma ihåg att storsponsorn Marco Engborg på egen hand avlönar flera av SAIK:s toppspelare och bidrar med uppskattningsvis 2,5 miljonor kronor om året.

LÄS OCKSÅ: Så ser SAIK:s ekonomi ut

In i klubben kliver då Pär Söderlund, direkt från Engborgs företag Fortaxa, där han ansvarat för verksamheten i Göteborgs- och Malmöområdet. Han ersätter Charlotta Tegelberg som slutat på kansliet, och får en betydligt mer profilerad roll, liknande den som exempelvis Brynäs vd Johan Stark har eller kollegorna i Villa och Västerås.

SAIK har inte annonserat, utan ringt upp intressanta namn, och Pär Söderlund nappade direkt. Han börjar egentligen inte förrän om någon vecka, men World cup är ett bra tillfälle att visa upp sig och träffa de han behöver träffa i sitt nya jobb.

– Normalt sett hade det kanske tagit mig flera månader annars, men vi har haft möten på löpande band sen jag kom hit och cupen är kanon på det sättet.

Vad är det egentligen du ska göra?

– Det är är första klubben jag kommer till där man inte behöver bekymra sig om det fungerar sportsligt eller inte, för det gör det ju verkligen. Mitt jobb blir att styra upp den dagliga verksamheten och kansliet, vara den person som man vänder sig till i de flesta frågor och jobba på styrelsens uppdrag. Mycket av det som de gör i dag lyfts över på mig, de har annat de behöver göra, som att blicka framåt och liknande. Det är så de själva vill ha det också.

Men du ska inte värva spelare?

– Nej, det är Thomas Larsson som sköter det nu och absolut ingen kritik mot honom, men sånt ska inte styrelsen behöva göra. Vi kommer lyfta över det så småningom i en sportgrupp.

Så det är en sportchef på ingång också?

– Det är inte omöjligt, det siktar vi på. Vi har fem personer på kansliet i dag, men vi siktar på att bli större, vi vill anställa mer folk.

Pär Söderlund är redan en profil i bandy-Sverige, om än inte i Sandviken. Han är från Söderhamn och följde i farfar Runes och pappa Staffans fotspår. Rune var ordförande i Broberg i många år, precis som Staffan, som också blev det i Svenska bandyförbundet och internationella förbundet (FIB). Pär förstod att det inte skulle bli någon bandyspelare av honom, men insåg också att han hade andra talanger och blev tidigt ledare i Broberg.

– Jag var bara 24-25 år när jag åkte på mina första möten med förbundet. Där kom jag, en snorvalp liksom. Sen var jag klubbchef i Broberg i tio år, men det går ju inte att jämföra med det här jobbet. Jag gjorde verkligen allt då, satt speaker på hemmamatcherna och bredde mackor åt laget när de kom till träningen.

Som mångårig ordförande i Hälsinglands bandyförbund och med en rad uppdrag åt det Svenska bandyförbundet har han byggt upp ett stort kontaktnät inom sporten. De senaste sju åren har han tillbringat i väst-Sverige och då hjälpt Vänersborg, inte minst med det framgångsrika VM-arrangemanget 2013.

LÄS OCKSÅ: Så ska Sandviken och Gävle samarbeta om bandy-VM

Är det därför du står här nu?

– Inte bara därför, men visst kittlade det med VM när SAIK ringde, det gjorde det. Jag älskar ju sånt här, när man jobbar dygnet runt med något. Jag var på mitt första VM-möte i onsdags och träffade då projektledaren Magnus Roos och organisationen kring det. Det kommer bli ett riktigt bra VM 2017, det är jag säker på med den här fantastiska arenan. Och här finns det lite mer muskler bakom, i Vänersborg började vi i stort sett med en tom kassa. Men vi måste få folk att köpa biljetter, det är det det handlar om.

2017, är det så långt fram du tittar?

– I ett första skede är det så.

51-årige Pär Söderlund bor sedan 1 juli i Söderhamn igen, men kommer ha en övernattningslägenhet i Sandviken. Han går klädd i SAIK-märkt skjorta och dunjacka. Men hur är det med hjärtat inunder, bultar det ett SAIK-hjärta där också?

– Det får väl börja göra det, säger han och skrattar. Alla vet att det är Broberg som är laget längst in i mitt hjärta och varför skulle det inte kunna få vara det?

Vad blir viktigaste frågan för dig i SAIK?

– Nyckelfrågan som i alla andra klubbar i dag är ekonomin, hur tråkigt det än låter. Du måste ha en bra ekonomi, och använda pengarna rätt, det är a och o.

ERBJUDANDE: Helgpresent till alla Sveriges bandyälskare: Nu är Bandypuls-appen här!

Mer läsning

Annons