Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ute och inne – nu börjar schizofrena bandy-VM

/
  • Svenne Olsson och den svenska VM-truppen, med gott om SAIK-spelare, förberedde sig i Uppsala innan avfärd till Ryssland. I dag börjar VM med match mot Finland.

Två matcher inne, sedan ute, sedan inne och sedan förhoppningsvis ute.
När bandy-VM blir schizofrent åker landslaget dit med en anpassad trupp.
– Vi ser det som en bra möjlighet för oss, säger förbundskaptenen Svenne Olsson.

Annons

Inomhus på spegelblank is är det lätt att spela bandy. Ingen vind, ingen sol i ögonen, inga 30 minusgrader och en boll som rullar jämnt och fint.

Utomhus blir utmaningarna större.

VM i Uljanovsk spelas inomhus – VM ska ju göras det numera – men tittar man extra noga på spelprogrammet så visar det sig att Ryssland-Sverige på onsdag och söndagens final spelas utomhus.

– Ja, det har varit lite debatt kring det, men det verkar mest ha med publikintresse att göra. Hallen tar bara en 3 000-4 000 åskådare, medan det kan komma 10 000-15 000 på det stora matcherna, säger Olsson.

Vad är egentligen skillnaden?

– Ryssarna är ju från barnsben uppfostrade med att det studsar lite. De behärskar spelet väldigt bra när det inte är jämnt, medan vi gärna har perfekta förhållanden och porslinsgolv. Eftersom VM ser ut så här i år, och att det brukar bli gladiatorkamper mot ryssarna, så har vi anpassat oss efter det. Vi satsar mer på fysik och karaktär, inomhus är det en annan sak, då kan du ju dribbla av fyra, fem gubbar.

Därför får Hammarbyspelarna Adam Gilljam och David Pizzoni Elfving – som i egenskap av Bajen-spelare är vana med dåliga förhållanden och risig is – viktiga roller i laget.

Häftigt att göra

Gilljam flyttas till och med in till en roll centralt på mittfältet.

– Det blir annorlunda för mig. Jag kommer bli mer inblandad i spelet, vara med mer i uppbyggnadsspelet, och ha mer boll. Det kan ju inte vara fel, man vill ju alltid ha bollen. Och matcherna mot Ryssland är ju både tuffa och det häftigaste man kan vara med om som bandyspelare. Har man varit i närheten av att spela en sådan match så vill man göra det fler gånger, säger Gilljam.

I måndagens VM-premiär väntar Finland.

Inomhus.

– Många tar lätt på Finland, men det är jämnare än vad folk tror. Vi har haft förmånen att bryta ner dem de senaste åren, men de har ett bra lyftspel och är bra på fasta situationer, säger förbundskaptenen Svenne Olsson.

Mer läsning

Annons